fbpx

Bitef teatar: LEPA BRENA PROJECT

Autorski tandem  Olga Dimitrijević i Vladimir Aleksić kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, suštinski priča o složenosti i unutrašnjim kontradikcijama poslednje četiri decenije ovih prostora, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, o razočarenjima i nadi, ali i pokušajima stvaranja novih utopija.  Premijera predstave je zakazana za 18. decembar, reprize 20, 21, 22. decembar.

Pet verzija Lepe Bene na sceni tumači pet glumaca (Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović i Ivan Marković), za koje monologe pišu etablirani pisci mlađe generacije sa područja bivše zemlje (Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica, Slobodan Obradović, Maja Pelević, Tanja Šljivar), a predstava uključuje i publiku koja će sa glumcima učestvovati u kreiranju koreografija na sceni i kolektivnom pevanju Breninih pesama.

Lepa Brena je dakle za nas, ali verujemo i za mnoge druge – simbol; i stare zemlje, i našeg odrastanja, i otkrivanja seksualnosti. Zato i ovaj projekat nije zamišljen kao biografska predstava, već sasvim drugačije: kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, želimo da suštinski pričamo o kompleksnosti i unutrašnjim kontradikcijama poslednje skoro četiri dekade ovih prostora, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, o razočarenjima i nadi, i o nama samima.  Sama predstava podrazumeva istraživanje različitih izvođačkih praksi, od strane autorskog tima i pet izvođača na sceni. Reč je dakle o pet Brena koje kroz monološke iskaze kontekstualizuju temu projekta, problematizuju je i stupaju u međusobne odnose, tvoreći tako od niza monologa jednu široku dijalošku formu, reč autora.

BRENA GRADITELJSTVA – Jovana Gavrilović

Autorka teksta Vedrana Klepica

BRENA BIZNISMENKA – Jasna Đuričić

Autorka teksta Maja Pelević

BRENA PESME  – Jelena Ilić

Autorka teksta Olga Dimitrijević

BRENA JUGOSLOVENKA – Tamara Krcnunović

Autorka teksta Tanja Šljivar

BRENA SEKSUALNOSTI – Ivan Marković

Autor teksta Slobodan Obradović

 

More Stories
Kapljice zdravlja