bim group

Bim.GROUP iz Mađarske spremni za izazovne projekte u Srbiji 

Vodeći stručnjaci iz oblasti arhitekture, dizajna i inženjeringa Bim.GROUP

Nacionalni stadion “Ferenc Puškaš” i Aerodrom Ferenc List u Budimpešti, Muzej Kistefos u Norveškoj, Scena na otvorenom u Rigi, Paviljon Hungexpo su tek neke od projektnih referenci izuzetnog tima arhitekata i dizajnera bim.GROUP.

bim.GROUP, trenutno najtraženijii tim arhitekata u Budimpešti ponosno potpisuje neke od najinspirativnijih projekata širom Evrope. Najava da su severni susedi spremni da u narednom periodu udruže kreativne snage sa partnerima iz Srbije u oblastima arhitekture, dizajna i inženjeringa zbog toga zvuči – još interesantnije. 

Osnovana početkom 21. veka od strane eminentnih stručnjaka KÉSZ Grupe – jedne od najvećih građevinskih firmi u Mađarskoj sa predstavništvom i u Srbiji – kompanija pod imenom bim.Group je narasla do preko 100 arhitekata i inženjera zaslužnih za godišnji prihod od preko EUR 9 miliona u 2021.   

svg%3E
Kistefos muzej u Norveškoj, Bim.GROUP

Po završenom projektu Nacionalnog stadiona “Ferenc Puškaš”, kompanija se posvetila planovima za izgradnju novog izazova iz oblasti sporta – Multistadiona.

Ova složena konstrukcija bi trebala da primi preko 20,000 posetilaca, čime bi postala jedna od najvećih rukometnih arena u Evropi. Građevinski radovi dinamično napreduju kako bi hala ugostila mečeve i veliko finale Evropskog prvenstva u rukometu za muškarce 2022. koje zajednički organizuju Mađarska i Slovačka. 

Neki od ostalih reprezentativnih projekata realizovanih u Mađarskoj su i Međunarodni aerodrom “Ferenc List” (osvajač 6 međunarodnih nagrada za arhitekturu), kompletan dizajn čeličnih struktura stadiona Puškaš (ukupne težine od preko 12,000 tona), Centralna zgrada Hungexpo Staze Formule 1 (jedinstvenog oblika slobodne forme), Linija 3 Metroa (opremanje unutrašnjosti stanica) – kao i Vertikalna farma Tungsram (primer održivog poljoprivrednog dobra budućnosti),dok se među značajnim ostvarenjima u inostranstvu ističu Kistefos muzej u Norveškoj, Scena na otvorenom u Rigi i pokriveni most Železničke stanice Sever, u gradu Koge u Danskoj. 

Bim.GROUP je nezavisan studio koji se bavi opštim dizajnom, a koga pokreću stvaralačka strast i stručnost u svim glavnim disciplinama iz oblasti dizajna. Specijalnost kompanije su dizajn i arhitektura, integrisani dizajn građevina, strukturni inženjering (betona i čelika), MEP inženjering, BIM inovacije – uz usluge projektne koordinacije i upravljanja projektnim dizajnom. 

Tokom prethodne godine, stručnost bim.GROUP pretočena je u preko 10,000t struktura od čelika, 50,000m2 fasadnih radova, 200,000m3 ojačanih betonskih konstrukcija i 200,000m2 podnih površina. 

“Poslovanje bim.GROUP se proteže kroz poslednih 30 godina, tokom kojih smo imali zadovoljstvo da učestvujemo u realizaciji oko 3000 projekata – među kojima su istaknute kapitalne investicije u Mađarskoj i nekim od vodećih gradova Evrope.  Želja nam je da podelimo naše iskustvo i proširimo portfolio naših projekata i u Srbiji, jer je prepoznajemo kao zemlju i tržište sa izuzetnim potencijalom. U tom smislu, pozivamo domaće partnere da nam se pridruže u ostvarenju niza novih projekata u vašoj zemlji”, izjavio je Žolt Balaj (Zsolt Ballay), Glavni direktor operacija bim.GROUP. 

Razlozi zbog kojih je kompanija izabrana da realizuje ovako prestižne i inspirativne projekte širom Evrope počivaju na 3 noseća stuba njihovog modela poslovanja, i to: 

  • Inženjering vrednosti – gde kompanija planira i prati ceo “životni ciklus” svojih projekata kroz evaluaciju više opcija istovremeno 
  • Isplativost – u čemu je glavni cilj postizanje trajnih rezultata, sa nastojanjem da se ostvari mnogo više od pukog udovoljenja zahteva klijenata 
  • Sposobnost parametričkog dizajna – gde se ističu dizajn trodimenzionalnih struktura slobodne forme i fasadnih panela, upotrebom izuzetno efikasnog metoda vizuelnog programiranja.

Ovo su vrednosti i kvaliteti koje bim.GROUP želi da posveti razvoju našeg tržišta, sa željom da učestvuje u stvaranju novih arhitektonskih obeležja Srbije kojima će se ponositi naši savremenici i dolazeće generacije.

foto: Promo