fbpx

BEOTURA: Srednjoškolci pokrenuli sajt i aplikaciju koji predstavljaju dragocenu arhivu Beograda


Ako još uvek ne znate ko je naš Mikelanđelo, gde se nalazila prelepa sinagoga u mavarskom stilu, kako je Andrea Kornar svojim kapijama spajao sukobljena carstva, gde se i danas nalazi turska teritorija na Kalemegdanu, otkud derviši u Beogradu, kako i gde se čuva blago jugoslovenske međuratne i posleratne umetnosti muzejske vrednosti, i mnogo drugih pozdanih informacija nepozanatih široj javnosti, proverite na sajtu BEOTURA.

Sve ovo otkriva vam grupa beogradskih srednjoškolaca koji su imali ekskluzivno pravo da zavire u prestižne i reprezentativne objekte Beograda.

Pod mentorstvom svojih profesorki iz XIV beogradske gimnazije, srednjoškolci su pokrenuli sajt i aplikaciju koji predstavljaju dragocenu arhivu pozdanih i relavantnih informacije vezanih za Beograd razvrctanih po tematskim celinama: Srednjevekovni Beograd, Osmanski Beograd, Jevrejski Beograd, Kraljevski Beograd (Beograd u vreme Obrenovića i Karađarđevića) i Socijalistički Beograd.

Posebnu vrednost čine spektakularne fotografije, dela mladih entuzijasta, koji svojim znalačkim kadrovima (snimanim čak i iz drona) ne zaostaju za profesionalnim fotografijama Beograda.

Projekat je realizovala organizacija Edukacija za 21. vek uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U periodu od decembra 2019. godine do juna 2020.godine beogradski srednjoškolci su istraživali skrivene i javnosti manje poznate dragulje kulturno umetničkog nasleđa Beograda.

Uskoro će biti pokrenuta i aplikacija koju će moći da koriste svi ljubitelji Beograda kao kulturno-umetnički vodič.
Izuzetne fotografije koje su učenici snimili, pouzdane informacije, i savremenim rečnikom napisani tekstovi o nepoznatim i javnosti teško dostupnim objektima beogradskog nasleđa iz različitih perioda predstavljaće pravi dragulj za sve one koji vole Beograd, koji su zainteresovani su za njegovu istoriju ili tek treba da je upoznaju, a nemaju priliku da sve ove objekte lično posete i vide.

Istorija Beograda sagledana je iz različitih perioda i kulturnog nasleđa različitih naroda, pa su tako zastupljeni objekti srpskog srednjovekovnog Beograda, osmanskog Beograda, a velika pažnja posvećena je i istoriji Jevreja u Beogradu i njihovom kulturno umetničkom doprinosu.

Na sajtu se tako mogu naći istorijski pouzdani podaci o 28 objekata i ambijentalnih celina Beograda.

Ono što je posebna vrednost njihovog projekta je arhiviranje ličnih priča Beograđana koji su nepravedno zaboravljeni, a koji su svojim delima doprineli bogatoj i uzbudljivoj istoriji ovog grada.

Veliki entuzijazam i energija mladih ljudi dodatno impresioniraju kada se pogleda izgled sajta koji su sami dizajnirali, osmislili i postavili.

Ambicije ovih srednjoškolaca nije zaustavila ni pandemija, koja je delimično onemogućila zajedničke obilaske, ali nije prekinula rad, motivaciju i velike planove.
Svi se slažu da su u realizaciji projekta postojali veći i manji izazovi, ali rezultat koji smo postigli nas inspiriše da i dalje nastavimo istraživanje i predstavljanje Beograda građanima Srbije, regiona i sveta i pokažemo bogato nasleđe jednog od najvažnijih i istorijom najbogatijih gradova Evrope.

Autorke i koordinatorke projekta su Lidija Županić Šuica i Maja Keskinov.

More Stories
Na Mećavniku počinje VII festival klasične muzike Kustendorf Klasik