Bebina noć u gradu: javno čitanje

29. januar, Pop up, KCB

Ciklus čitanja neizvedenih drama talentovanih dramskih pisaca – Biseri iz upravničkih fioka nastavlja se i u ovoj godini. Javno čitanje drame Bebina noć u gradu Dimitrija Vojnova, u režiji Nedeljka Kovačića odigraće se 29. januara u 19h u Pop up prostoru KCB-a. Igraju Petar Strugar i Milutin Milošević.

“U trenutku kada u pozorištima nema vremena, želje ili novca da se tekstovi mladih i talentovanih autora nađu na sceni, Parobrod i gradska opština Stari grad prepoznali su potrebu da se kvalitet afirmiše pa smo odlučili da javno čitamo reči pisaca koje još niko nije čuo. Kada se našoj akciji pridruže mlade zvezde poput Petra Strugara i Milutina Miloševića, onda smo sigurni da će biti više onih koji će ih čuti.” – navodi se u saopštenju KCB-a.

Dimtrije Vojnov o svojoj crnoj komediji kaže: “Bebina noć u gradu je estetizovani isečak jednog miljea koji je postojao krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, jednog naizgled nepodnošljivog haosa koji je ipak nekako preživljen zahvaljujući određenim ventilima, uzajamnom korupcijom naroda i establišmenta, u kome je uskraćeno sve što je „važno” i pruženo sve što je „nevažno”. Junaci komada su pripadnici generacije kojima je „nevažno” još uvek značajnije od „važnog”, osobe koje, kao i ja kada sam pisao taj komad, ne znaju ništa, ali imaju mišljenje o svemu. Moj diplomski rad, nastao je pre čitavih devet godina, i u izvesnom smislu, iako sam autor, danas mu i sam prilazim kao gledalac, tumačim delo nekog drugog čoveka i pokušavam da razumem njegov generacijski utisak. Pre devet godina sam ovaj komad smatrao beketovskim viđenjem jedne obične noći dvojice neobičnih ljudi. Sada samo znam da je ovo priča o ljudima koji su bili u pubertetu istovremeno kad i njihova država. I ne znam ništa više od toga.”