BDP premijera: SUMRAK BOGOVA

 

Po motivima filma Lukina Viskontija, Sumrak bogova je nova predstava na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta, pisca Ivora Martinića, a u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića. Premijera je održana 1. oktobra.

Vagnerijanska vizija nacističke Nemačke i probojnost takve ideologije oličena u “Sumraku bogova”, poslednjih godina bila je inspirativna za evropske autore. Sličnost humane i civilizacijske dezorijentacije ponukala je 2016. čuvenog, belgijskog reditelja Ivu Van Hovea da u Komedi Fransez, u Parizu postavi adaptaciju ove priče, koja se još uvek može pogledati što na matičnoj sceni, što na turnejama (Njujork, London, Amsterdam).

Pre 11 godina, Diego de Brea uradio je kontroverznu inscenaciju u ljubljanskom Slovenskom mladinskom gledališču; a nastao prema motivima scenarija koji su pisali Enriko Medioli, Nikola Badaluko i Lukino Viskonti.

Samosvojni komad Ivora Martinića praizveden je 2018. godine u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru u režiji Dalibora Matanića.

Zbog sumraka svega božanskog u nama samima, zbog sumraka ljudskosti, empatije, zbog narastajuće volje za moć, zbog toga što smo pomislili da smo mnogo moćni i da je moć sve, zbog toga jer smo zaboravili da moć ne postoji, da je privid za lakoverne, zbog manipulacija čak i decom, zbog gubitka porodičnih vrednosti i zamene istih za partijske (?!), zbog nakaznog sistema vrednosti koji u svojoj sveukupnosti vodi u neljudsko i groteskno, zbog toga što prestajemo da budemo u konekciji sa moralom, a o lepoti i duhovnosti i da ne govorim, zbog stida koji osećam i sam, zbog sumraka svega što valja i neviđenog navikavanja našeg na sve što rekosmo, zbog toga što ne znamo gde je crta preko koje se ne sme preći ni da bi se opstalo, jer ima crta posle kojih ti više ništa ne vredi…
I zbog ljubavi u najširem smislu reči; i prema detetu, i prema partneru, i prema zemlji, i prema drugačijem i onostranom i ovostranom, bez koje nema ništa. Bez nje ostaje samo pusta borba za moć, a to je uvod u apokalipsu”…
Jagoš Marković , (preuzeto iz intervjua “JAGOŠ MARKOVIĆ ZA BLIC: Mladi odlaze iz ove zemlje decenijama, otići će i život odavde”, Tanja Nježić, Blic, 04.09.2019)

IGRAJU

Baron Joakim: MILAN LANE GUTOVIĆ
Barunica Sofi: BRANKA ŠELIĆ
Martin: ISIDORA SIMIJONOVIĆ
Fridrih: VLADAN MILIĆ
Fon Ašenbek: PAVLE PEKIĆ
Baron Konstantin: JOVO MAKSIĆ
Herbert: MILAN ČUČILOVIĆ
Elizabeta: MILICA ZARIĆ
Ginter: VANjA NENADIĆ