fbpx

9. Festival srpske kulture u Istri

Uz brojne zvanice i goste poslednje nedelje aprila je u Srpskom kulturnom centru u Puli u Maksmilijanovoj ulici svečano otvoren 9. Festival srpske kulture u Istri. Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, predsednik Matice Srba iz Beograda Miodrag Jakšić, predsednik opštine  Inđija Vladimir Gak, konzul Republike Srbije iz Rijeke Vladimir Marjanović, izaslanik Ambasadora Srbije iz Zagreba Nenad Maričić i druge važne zvanice,  a prisutne je u ime domaćina i organizatora pozdravio Milan Rašula predsednik Veća srpske nacionalne manjine Istarske županije.

„Ovo je festival kojim čuvamo našu kulturu, našu tradiciju, našu veru i običaje. Posebnu zahvalnost upućujem gradonačelniku Borisu Miletiću i istarskom županu Valteru Flegu koji su nam uvek izlazili u susret i zbog čega smo, između ostalog, danas u ovako lepom prostoru u samom centru starogradskog jezgra“,  kazao je Rašula.

Gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je značaj ove manifestacije koja podržava  saradnju, toleranciju i gradi mostove prijateljstva:

„Nema ljepšeg načina nego kad govor može početi s riječima dragi prijatelji. Nakon toliko godina suradnje dokazujemo da njegujemo naše zajedništvo i vjerujem da možemo biti ponosni što živimo u najljepšoj regiji Istri u kojoj su tolerancija i multikulturalnost temeljne vrijednosti. Međusobno se uvažavamo, podržavamo, solidarni smo i pomažemo slabije te uvijek gledamo na čovjeka kakav je neovisno o opredjeljenju.”

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako su kultura i multikulturalnost deo istarskog identiteta i zahvalio se svima što takvu Istru zajedno gradimo, čuvamo i na pravim temeljima prepuštamo našoj deci.

Festival je tradicionalno posvećen relevantnim imenima srpske kulture i tradicije, a ovogodišnji je održan u čast velike književnice, publiciste, prevodioca, humaniste i prvog ženskog akademika u Srbiji Isidore Sekulić, čiji je život i delo tom prilikom prikazan u dramskom izvođenju umetničke grupe Art Frakcija iz Beograda.

Program su upriličili i Etno grupa, KUD „SOKO“ iz Inđije, te Gradski tamburaški orkestar pod vođstvom maestra Ljubinka Lazića.

U likovnom delu predstavili su se zajedničkom izložbom akademski slikari Ivan Kocić, Milovan Drča i Vladimir Prica.

Festival je službeno započeo u utorak, 18. aprila 2017. godine revijom srpskog filma u kinu Valli „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi i nastavio se prikazivanjem najnovijih filmova srpske kinematografije.

Bogat program festivala osim u Puli, održavao se i u Peroju, Labinu, Rovinju te Vodnjanu.

Festival se nastavlja 2. maja otvaranjem  izložbe velikog srpskog slikara i vajara Milana Tucovića, koji prvi put izlaže u Hrvatskoj. Ovom izložbom i književnim programom „Dva u jedan“ 3. i 4. maja u Puli i Rijeci, u kojem Službeni glasnik predstavlja nova izdanja Sanje Domazet i Milisava Savića, zaokružuje se 9. Festival Srpske kulture.

Organizator Festivala je Klub Srba Istarske županije, partner je Opština Inđija i Matica Srba iz Beograda, a pokrovitelji Grad Pula i Istarska županija.

 

More Stories
I kučići skaču sa mosta!