fbpx

49. SOFEST USKORO

U Skupštini Grada Beograda je 7. jula održana Konferencija za medije povodom 49. FIlmskog festivala u Sopotu.

Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala je iskoristio priliku da pozdravi prisutne predstavnike medija. Izrazio je zadovoljstvo što se povratak normalnom životu ovaj put ogleda u radu na ovom sjajnom  festivalu, i pozvao je sve prisutne da dođu na svečano otvaranje festivala koje tradicionalno privuče najviše pažnje posetilaca. Posebno je skrenuo pažnju na izvanrednu saradnju između Centra za kulturu Sopot i CEBEF-a, izvršnog producenta Filmskog festivala u Sopotu. 

Handanović je istakao i da se Centar beogradskih festivala, pored trenutnog rada na Filmskom festivalu u Sopotu bavi produkcijom i drugih vrsta manifestacija koje su od značaja za Grad Beograd.

Umetnički direktor festivala, Aleksandar Avramović dao je svoj osvrt na manifestaciju podsetivši na početku da, iako je korona odložila prošlogodišnje izdanje festivala, sledeća godina je ta koja je predviđena za proslavu lepih sećanja i stvaralaštva jer se tada navršava 50 godina od kada su održane prve “filmske svečanosti slobode”.

“Zbog toga smo ponosni što i „Statueta slobode“ traje kao priznanje za slobodnu umetničku misao i što je, dugotrajno obeležje najboljih u našem filmskom stvaralaštvu. Naša statueta je ovih dana narasla do statue, zauvek vidljive skulpture, na najvažnijoj sopotskoj lokaciji, ispred bioskopske sale Centra za kulturu.” Napomenuo je da će predstojeća filmska smotra u Sopotu je više nego reprezentativni uzorak dvogodišnje produkcije i umetničkih dometa srpskog filma.

Aleksandar Avramović je istakao da će se filmom “Uprkos magli” odati pošta velikanu srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije, Goranu Paskaljeviću koji nas je u međuvremenu zauvek napustio. U ime festivala, iskazao je neizmernu zahvalnost i poštovanje desetinama filmskih umetnika i radnika, koji su se, u minule dve godine, preselili u večnost. Svi oni su svoja znamenita dela i velika znanja ugradili u trajanje i dostignuća našeg Festivala.

S posebnim pijetetom Aleksandar Avramović je najavio nagrade za životno delo 49. FFS. Posthumno će ova nagrada pripasti Veri Baronijan, jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki. 

„Publika u Sopotu će imati priliku da pozdravi veliku damu srpskog i jugoslovenskog filma, pozorišta i televizije, nedostižnu umetnicu Miru Banjac. Ona će Statuetu slobode imati prava da doživi i kao zahvalnost za svoju mladalačku hrabrost, kada je, sa puškom u ruci, učestvovala u herojskim borbama za oslobođenje Jugoslavije od fašizma. I pobedila, kao i u umetnosti glume u decenijama koje su sledile, do današnjih dana. U njenu čast, u Galeriji Czk Sopot gostovaće izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine LICA MIRE BANJAC, a očekuje nas i prigodan stručni skup o njenom velikom delu.”

Najavio je svečanost otvaranja na kojoj će nastupiti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, kojima će se pridružiti uvek rado viđena folklorna grupa KUD „Kosmaj“ iz Sopota. Praznik za sluh i vid će kompletirati tradicionalni vatromet.

Takođe, Avramović je skrenuo pažnju da će za Beograđane, koji ne mogu da dođu u Sopot, najbolji filmovi ovogodišnjeg festivala, biti prikazani u programu SOFEST PLUS u Domu omladine u Beogradu, u ponedeljak, 19. jula.  Ulaz je besplatan, kao i za sve projekcije u Sopotu.

Avramović je napomenuo i da će ukupnom bogatstvu ovogodišnjeg festivalskog programa doprineti autori i saradnici šest studentskih kratkih igranih filmova. Film je umetnost za sve generacije, pa ni u ovom festivalskom izdanju neće izostati program za decu sačinjen od četiri naslova. Publika u Sopotu  će imati priliku da vidi 36 filmova, istakao je umetnički direktor festivala, i dodao da su u Sopotu, festivalski dani vreme slavlja i lepog raspoloženja, kako za domaćine, tako i za goste.

Naveo je imena članova žirija festivala, to su Slobodan Skerlić, reditelj; Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista.

Suzana Anastasov Marković, direktorka centra za kulturu u Sopotu, je u ime domaćina centra za kulturu pozdravila prisutne, i poželela dobrodošlicu medijima. Istakla je da je Filmski festival u Sopotu jedna od najvećih kulturnih manifestacija u opštini Sopot, gde se zbog nje organizuju dolasci, godišnji odmori i da se jedva čeka njen početak.

Predsednik opštine Sopot i predsednik Odbora festivala Živorad Milosavljević podsetio je da je Grad Beograd uvrstio sopotski festival u značajne manifestacije od interesa za grad i samim tim podigao na viši nivo ono na čemu se godinama u Sopotu radilo. “Cebef pokriva poslove koje mi praktično ne bismo mogli  sami da obavimo, a Grad Beograd, samim tim što vodi računa o ovoj manifestaciji, doprinosi zajedničkom cilju širenja i decentralizacije kulturnih dešavanja. Kao rezultat toga, publika dolazi na festival i iz okolnih šumadijskih opština, a zahvaljujući ovom festivalu mnogi stvaraoci postaju “stanovnici Sopota” što podstiče kulturni i privredni razvoj opštine”,  rekao je Milosavljević.