Veče sa Dejanom Mijačem u JDP-u

 

U subotu 16. maja, seriju predavanja Majstorsko pismo: Veče sa… zatvara reditelj Dejan Mijač predavanjem na sceni Studio JDP u 19:30. Do sada su predavanja održali Robert Vilson i Dušan Jovanović a večeras je na programu predavanje Slobodana Unkovskog.

Dejan Mijač se školovao na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Bio je stalni reditelj u Narodnom pozorištu u Tuzli, a zatim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Pokondirena tikva Jovana St. Popovića, koju je režirao 1973. godine bila je prekretnica u tumačenju Sterije, ali i za postavku klasike u tadašnjem jugoslovenskom pozorištu. Predavao je glumu u Dramskom studiju SNP-a i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Mijač je režirao na svim važnijim scenama bivše Jugoslavije. Uveo je niz inovacija u savremeno tumačenje Jovana Sterije Popovića i Branislava Nušića.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je režirao 27 predstava – od prve, Vasa Železnova (Maksim Gorki, 1976) , nižu se predstave koje su obeležile stil JDP-a:  Branislav Nušić Pučina, Ljubomir Simović Putujuće pozorište Šopalović, Sterija Rodoljupci i Nahod Simeon, Molijer Mizantrop, Ćosić Valjevska bolnica, Šekspir Oluja, Selenić Ruženje naroda u dva dela, Harvud Garderober, Nušić Narodni poslanik, Gogolj Mrtve duše, Andrejev Pseći valcer, B. Srbljanović Skakavci… Neke od njegovih postavki još su na repertoaru JDP-a. Zvanično je zaokružio svoj rediteljski opus poslednjom režijom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, predstavom Višnjik A.P. Čehova.

Višestruki je dobitnik najviših profesionalnih i društvenih priznanja. Živi u Beogradu, kao penzionisani univerzitetski profesor i reditelj.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je režirao i predstave Limunacija (Dušan Kovačević), U potrazi za Marselom (Nenad Prokić), Lažni car Šćepan Mali (Petar II Petrović Njegoš, Slobodan Stojanović), Troil i Kresida (Vilijam Šekspir), Gospođa Ministarka (Branislav Nušić), Leonis i Lena (Georg Bihner), Banat (Uglješa Šajtinac), Barbelo, o psima i deci (Biljana Srbljanović), Prevođenje (Brajan Fril).