Screen shot 2014 04 24 at 11.14.26

Saopštenje DKCB-a povodom himne „Sve što raste, htelo bi da raste”

Dečji kulturni centar Beograd, izvršni producent manifestacije grada Beograda Međunarodnog susreta dece Evrope „Radost Evrope”, ovim putem obraća se javnosti povodom korišćenja himne ovog uglednog festivala od strane Beogradske industrije piva – BIP, u svrhu medijske kampanje „Lepo je živeti”. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Dečja himna „Radost Evrope”, poznatija po stihovima „Sve što raste, htelo bi da raste”, komponovana je i prvi put objavljena 1969. godine po narudžbini Organizacionog odbora manifestacije „Radost Evrope”. O tome svedoče sačuvani zapisnici sa sednice ovog odbora iz 1969. godine, kao i „singl” ploča na kojoj se prvi put pojavljuje ova pesma i gde je kao izdavač potpisan upravo Organizacioni odbor „Radost Evrope”.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Po našem saznanju, naslednici autora originalne verzije himne, na tekst Duška Radovića koju je komponovao Miodrag Ilić Beli, – Miloš Radović, Dragan Ilić i Sanja Ilić, dali su pomenutoj pivari autorska prava za potrebe reklamiranja piva. Iako Dečji kulturni centar Beograd ne polaže autorska prava na ovu numeru, skreće pažnju javnosti na neprimerenu upotrebu bilo koje dečje pesme a posebno ove nadaleko poznate himne u svrhu promovisanja alkoholnog pića, jer šalje pogrešnu poruku najmlađima. Čitave generacije su odrastale uz himnu „Radost Evrope”, a na desetine hiljada dece Evrope kroz 48 godina realizacije manifestacije učilo je i pevalo ovu pesmu kao simbol detinjstva, ljubavi, prijateljstva i čistote. Činjenica je da su i zvaničnici Evropske unije prepoznali ovu manifestaciju kao vodeći festival ove vrste u Evropi, tako da već tri godine nosi i poseban sertifikat Evropske komisije i nalazi se u zvaničnom kalendaru Evropske unije „Europe for festivals Festivals for Europe’’, što dodatno otežava poziciju Dečjeg kulturnog centra Beograd i himne „Radost Evrope” u očima javnosti.

Osuđujemo ovaj način korišćenja sadržaja koji je namenjen deci, a nadležne institucije molimo da zaštite prava dece od medijskog nasilja. Apelujemo na kompanije da budu društveno odgovornije i pažljivije, naročito kada su deca u pitanju. Zahvaljujemo se svima, pojedincima i medijskim kućama, koji su svojim javnim reakcijama doprineli da pesma „Sve što raste htelo bi da raste” ostane isključivo himna dece i manifestacije „Radost Evrope”, što je oduvek i bila.”