IMG 5418

Hor „Collegium musicum“ osvoji zlatnu plaketu u Njujorku

Akademski hor „Collegium musicum“ sa umetničkim direktorom i dirigentom Darinkom Matić Marović i dirigientom Draganom Jovanović osvojio je zlatnu plaketu na Internacionalnom horskom festivalu u Njujorku, gde je nastupio u okviru nedavno uspešno realizovane turneje po Sjedinjenim Američkim državama.

Učestvujući na pomenutom festivalu, ansambl je imao priliku da nastupi na sceni jedne od najcenjenijih i najreferetnijih sala u svetu, u Sali Isak Štern Karnegi hola, gde je hor svojim jedinstvenim repertoarom, koji obuhvata neka od najreprezentativnijh ostvarenja sprskog horskog stvaralaštva. Akademski hor dobio je najviše ocene od strane stručnog žirija ovog festivala i time zaslužio zlatnu plaketu. Pored nastupa u Karnegi holu, hor je imao priliku da se u okviru festivala predstavi i loklanoj publici, ali i svim učesnicima festivala nastupivši u Katedrali Saint Paul u Njujorku.

U okviru koncertne turneje, hor je nastupao i na Harvard univerzitetu, gde je ostvarena izuzetna profesionalna saradnja sa „The Radcliffe Choral Society”, koja je omogućila našem horu da nastupi u okviru koncertne sezone ovog univerziteta.

Takođe, u saradnji sa generalnim konzulatom Republike Srbije u Njujorku, srpskom zajednicom u Bostonu i Njujorku, hor je održao i koncerte u srpskim pravoslavnim crkvama u ova dva grada.