FILIP BULATOVIC

SVETSKI DEČACI SVIRAJU DŽEZ NA KALEMEGDANU

Qzama Quartet, sastav koga čine muzičari koji ostvaruju neverovatan uspeh po Evropi i svetu, okupljaju se ovog četvrtka 21. juna od 22h na letnjoj sceni Bitefartcafe-a.

Kako se bliži leto, tako naša muzička scena dobija novi implus zbog brojnih muzičara koji ostavljaju svoje tragove na svetskim binama ali se u ovom periodu vraćaju u Srbiju i predstavljaju svoju muziku u glavnom gradu.

Beogradski džez bend Qzama Quartetje već neko vreme dobro poznat domaćoj džez publici, a u četvrtak 21. junaovaj sastav se vraća na binu letnjeg Bitefartcafeasa svojim zvukom.
Bend čine muzičari koji pored brojnih zasebnih projekata ipak nalaze vremena da rade na zajedničkom autorskom džez projektu, a to su:
Filip Bulatović (klavijature) je virtuozni pijanista i kompozitor školovan u Nemačkoj.

Po povratku iz Njujorka, gde trenutno živi i stvara, održao jekoncert svog tria na velikoj bini Kolarčeve zadužbine.  Luka Ignjatovic(saksofon), školovan uAmsterdamu, takođe predvodi još jedan originalan džez projekat: Schime Trio. Ovaj sastav izdao je drugi album ove godine, a svoju izuzetnost imaće prilike da predstavi na dva evropska džez festivala: Moers (Nemačka) i Jazz in Marciac (Francuska). U poduhvatu osvajanja evropskih bina pridružuje mu se i Peđa Milutinović(bubnjevi), član Qzame, Schime Tria i Vasil Hadžimanov banda.

Jasno je da originalnost naše džez scene ne može proći bez palica ovog vrsnog bubnjara, koji nalazi vremena i da doprinese alternativnoj rok sceni sarađujući sa novim beogradskim bendom Turisti.Pera Krstajić(bas) je ove godine diplomirao na Berklee College of Musica njegov talenat prepoznat je na velikom internacionalnom muzičkom takmičenju “Six String Theory Music Competition’’ gde je pobedio u kategoriji bas gitarista.Takmičenje nosi ime albuma osnivača, legendarnog gitariste Lee Ritenour“6 String Theory” iz 2010. godine. Pobednici takmičenja u teškoj konkurenciji, i po oceni najvećih muzičkih imena poput John Patitucci-a,Steve Lukather-a, John Scofield-a, Joe Satriani-a,osvajaju stipendije za dalje školovanje, nastupe u Švajcarskoj, Japanu i SAD-u i studijska snimanjauz Lee Ritenour-a i druge velikane muzike.

Mnogo je razloga da 21. juna budete na ovom koncertu i svedočite misiji ovih profesionalnih muzičara koja je usmerena na podizanje nivoa izvođaštva i svesti o umetničkoj džez muzici u Srbiji.

foto: Ivan Mašić