SO RTS 1

Svečano otvaranje 48. BEMUS-a

Dragan Sredojević, prva violina jednog od najprestižnijih muzičkih kolektiva na svetu – orkestra Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, nastupiće na Svečanom otvaranju 48. BEMUS-a, 19. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, kao solista u Bramsovom Koncertu za violinu i orkestar u D-duru, jednom od najvirtuoznijih dela celokupnog violinskog repertoara, zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića.

Poznato je da je Johanes Brams (1833-1897) gotovo čitav život bio opčinjen Betovenovim stvaralaštvom. Bramsov jedini koncert za violinu i orkestar, objavljen 1878. godine, predstavlja direktan omaž njegovom velikom uzoru. Glavna karakteristika Koncerta za violinu i orkestar jeste izuzetno zahtevna solistička deonica, zbog koje se dugo nakon premijere govorilo da je ovo „koncert protiv violine“. Ozbiljan karakter prvom stavu daje početna, dramska tema, a njoj se suprotstavlja lirska druga tema. Drugi stav započinje u lirskom rapoloženju, da bi se u središnjem delu pojavio nemir koji potom nestaje u reprizi. Razigrani treći stav napisan je u formi ronda, sa osnovnom temom koja nosi prizvuk mađarske narodne muzike.

U drugom delu koncerta publika će imati priliku da čuje poslednje simfonijsko delo Petra Iljiča Čajkovskog (1840-1893) – čuvenu Simfoniju br. 6 (poznatu i kao ’Patetična’), koju je kompozitor napisao 1893.godine, i iste godine dirgovao njenim premijernim izvođenjem, devet dana pred smrt.

Ulaznice za ovaj koncert nalaze se u prodaji na blagajni Kolarca, po ceni od 600, 800 i 1000 dinara.