MARIJA 1
foto: Promo

Pijanistkinje Marija Gođevac i Andrea Simonović, 21. juna, na Svetski dan muzike u Konaku kneginje Ljubice 

Mlade pijanistkinje Marija Gođevac i Andrea Simonović će održati koncert 21. juna (19.00h) na Svetski dan muzike, na pozornici Konaka kneginje Ljubice u Beogradu. 

Ova ustanova kultura je zapravo u sklopu Muzeja grada Beograda. 

Datum 21. jun je takodje dan sa najviše svetlosti, uoči kalendarskog početka leta, i u pitanju je najduži dan u godini. 

Repertoar koncerta će činiti slavni kompozitori klasične muzike kao austrijski virtuoz Volfgang Amadeus Mocart (1756 – 1791) – “Sonata Kv 521 C-dur za četiri ruke” sa tri stava – “Allegro”, “Andante”, “Allegro”. 

Iako nije dugo živeo, svega 35 godina, Amadeus je bio neverovatno produktivan, te je ostavio više od 800muzičkih dela za sobom, iz doba klasicizma. 

MARIJA I A 1
foto: PROMO

Sledeći na redu će biti francuski pijanista, kompozitor i dirigent Moris Ravel (1875 – 1937) – Svita za klavir četvororučno “Priče majke guske” – “Pavana za uspavanu lepoticu” (“Pavane de la Belle au bois dormant”), “Toma Palčić” (“Petit Poucet”), “Carica Pagoda” (“Imperatrice des Pagodes”), “Lepotica i zver” (“Les Entretiens de la Belle et de la Bete”),  “Vilinski vrt” (“Le Jardin Feerique”). 

Moris Ravel i njegov stariji kolega Klod Debisi smatrani su predstavnici pravca impresionizma, mada su obojica uporno odbijali tu vrstu klasifikacije i odrednice. 

Ravel je tokom 1920-ih i 1930-ih smatran jednim od najvećih živih kompozitora tog vremena. 

Gabriel Urben Fauré (1845-1924) bio je francuski kompozitor, pijanista i profesor muzike, a dve dame – umetnice na klaviru Gođevac i Simonović će mu posvetiti veče delima – “Dolly Suite”, “Berceuse”, “Le Jardin de Dolly”, “Kitty Valse”, “Tendresse”, “Le pas Espagnol”. 

A ko su dve umetnice koje će imati koncert 21.06. u Konaku kneginje Ljubice?

MARIJA GOĐEVAC

Muzička umetnica Marija Godjevac (1989) je započela svoj muzički put već sa svega 5 godina, u klasi profesorke Miroslave Lili Petrović.

Trenutno je profesor klavira i korepetitior u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.

Marija je laureat mnogih specijalnih i prvih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Osnovne studije završila je kod čuvenog profesora i pijaniste Aleksandra Serdara i specijalizirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, u klasi prof. Ninoslava Živkovića. 

Bila je predstavnik Srbije na Evrovizijskom takmičenju u Beču (Austrija), a takodje je nastupila na International Week projektu u Gracu sa simfonijskim orkestrom.

Sa svojih nepunih 15 godina nastupila je na našem najvećem festivalu klasične muzike – “Beogradske muzičke svečanosti” – BEMUS, na kome je imala svoj solistički koncert.

Zvuči neverovatno, ali je istina, očigledno je Marija Gođevac prirodni talenat od rodjenja. 

Ona je svirala na projektu “Forty Fingers” u Rimu 2009, podržan od strane Ambasade Italije.

Nastupala je u mnogim zemljama – Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Francuskoj, Rusiji, čak iu Iranu. 

Marija aktivno učestvuje na medjunarodnim projektima i festivalima kamerne muzike.

Tako je nosilac prve nagrade Internacionalnog muzičkog takmičenja u Moskvi, gde je nastupila u okviru kamernog sastava “BG-Piano duo”, sa kim je bila dobitnik i prve nagrade na manifestacije “Danubius Talents” u Budimpešti (Mađarska). 

Zbog svog entuzijazma i velike ljubavi i rada sa decom, Marija Gođevac je osvajala mnoge domaće i  medjunarodne nagrade iz oblasti klavirske pedagogije. 

Važno je istaći da se usavršavala se kod izuzetno značajnih klavirskih pedagoga – Sergio Pertikaroli, Emil Gililov, Andras Shiff, Natalija Trull, Oleg Polianski. 

Zanimljivo je da Marija uspeva veoma aktivno da saradjuje sa raznim koleginicama, da paralelno ima projekte i nastupe u raznolikim sastavima. 

Tako osim koleginice na klaviru Andree Simonović, Marija Gođevac sarađuje aktivno u klavirskom duu “Balkanik”, gde svira pijanistkinja Jasna Đurović. 

Njih dve su nastupale nedavno (4.4.) u Istorijskom muzeju Srbije, u okviru ciklusa – serijala koncerata “Muzikom kroz muzej” Udruženja “Unica Art”, koje vodi violinistkinja Aleksandra Dimitrijević od 2020., kao i u Svečanoj sali Matice Srpske u Novom Sadu (29.05.). 

Osim toga, skoro su imali koncert i u Tuzli (Bosna i Hercegovina).

Na sve to, Marija nastupa u tandemu sa violinistkinjom Violetom Ćirić, sa kojom je skoro imala koncert u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Osim toga, Marija saradjuje sa mnogim muzičarima na doktorskim studijama iz kamerne muzike na FMUu Beogradu.

Pedagoškim radom počela je da se bavi 2010. godine kao profesor klavira, a njeni učenici ostvaruju izuzetno zapažene rezultate.

Ona je postala zvanični korepetitor Međunarodnog takmičenja duvača “Davorin Jenko” u Beogradu i redovno nastupa sa učesnicima koji osvajaju visoka priznanja u zemlji i inostranstvu.

MARIJA I A 3
foto: PROMO

ANDREA SIMONOVIĆ 

Mlada umetnica Andrea Simonović (1997) je rođena u Beogradu i sa samo 4 godine upisala je pripremni razred klavira, a sa 6 je započela osnovno muzičko obrazovanje kod profesorke Ksenije Šijan. Školovanje je završila u klasi profesorke klavira Maje Rudić u Muzičkoj školi “Stanislav Binički”.

 Uporedo sa navedenim, ona je završila i Osnovnu muzičku školu za violinu i solo pevanje. 

Bila je i član dečjeg hora “Kolibri” kao i Dečje dramske grupe Radio Beograda. 

Ostvarila je mnoge uspehe i nagrade u klaviru i solfeđu, kao Međunarodna takmičenja “Davorin Jenko” i “Mihailo Vukdragović”, Republičko takmičenje, Međunarodno takmičenje u solfeđu. 

Andrea je 2010. pohadjala Srednju muzičku školu “Kosta Manojlović”, a Zemunsku gimnaziju je upisala 2011. godine, smer prirodno-matematički, i paralelno nastavila školovanje, što je danas retkost, da neko mlado biće može i ume da pohadja tako različite oblasti, nauka i umetnost.  

Na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, mlada Andrea Simonović se upisala 2015. na odseku za klavir u klasi profesora Dejana Stošića, gde je diplomirala u septembru 2019. godine. 

Nakon toga kod istog mentora upisala je master akademske studije, koje je završila u februaru 2021., da bi u oktobru iste godine upisala II master studije na Odseku za kamernu muziku i nastavila dalje usavršavanje u redovnoj klasi istaknute profesorke Tee Dimitrijević. 

U septembru 2022. godine ova nadarena i vredna pijanistkinja završila je druge master studije i upisala specijalističke studije kamerne muzike u istoj klasi. 

Specijalizaciju je završila ove godine u februaru sa najvišom ocenom.

 Imala je uspešne i značajne samostalne koncerte u prestonici Srbije – u Sali Beogradske filharmonije, Atrijumu Narodnog muzeja Srbije, u Studentskom kulturnom centru i Italijanskom kulturnom centru,na FMU i u srednjim muzičkim školama “Stanislav Binički” i “Kosta Manojlović”. 

U oblasti kamerne muzike nastupala je u navedenim salama, kao i u Ustanovi kulture “Gvarnerijus” kod Jovana Kolundžije, Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (KCB), Konaku kneginje Ljubice, UK Parobrodu, Jevrejskoj opštini, Muzičkim školama “Petar Konjović” i “Vojislav Vučković”, i u Nišu, Subotici, Kanjiži i Ubu.

Andrea Simonović je nastupila na Festivalu mladih kompozitora KoMA 2019. godine u kamernom ansamblu od dva klavira i udaraljki. 

Umetnica je svestrana, tako da osim muziciranja, dakle izvodjačkog angažmana, uspeva da stekne iskustvo i u drugim oblastima. 

Učestvovala je u organizaciji jubileja – zlatnog 50. BEMUS-a 2018., a 2019. godine bila je deo organizacionog tima na konferenciji “Psihologija i muzika – Interdisciplinarni susreti” u Beogradu. 

Andrea je dobitnica Republičke stipendije za studente od 2016., kao i Dositejeve stipendije 2019. i 2020. godine za osnovne i master akademske studije.

Dakle, najtoplija preporuka za publiku: dodjite u velikom broju na ovaj koncert. 

I prepustite se čarima i lepoti klasične muzike Mocarta, Ravela i Forea.