3х3 Studentski kulturni centar3

Koncert Roja Janga i Olega Kireyeva

Besmrtni bluz i soul u izvođenju Roja Janga i zapaljivi džez u izvođenju ruskog saksofoniste Olega Kireyeva u programu «JAZZ&SOUL» na glavnoj sceni koncertne sale SKC 5. maja!

Samo tog dana na jednoj sceni će se naći Roj Jang čiji neobičanglas koji mnogo liči na Džejmsa Brauna, pravi «crni vokal» koji pleni gledaoce dopirući do samog srca i istaknuti ruski saksofonista Oleg Kireyev čiji je manir izvođenja preuzeo sve najbolje od džez tradicijekoji se sa lakoćom korisiti savremenim muzičkim jezikom vodeći pažnju o idealnoj ravnoteži između starog i novog stila.

«Meni nije važno da li pevam pred pet hiljada ljudi ili samo za trideset. Meni je koncert novo iskustvo i nova publika – to je novi doživljaj», – kaže Roj Jang. Široki osmeh, smele šale, neverovatna druželjubivost i želja da se svako od onih koji su došli privuče onim što se dešava na sceni odmah plene publiku u svim uglovima planete.

Repertoar koncerta je veoma širok: od džez mejnstrima do soula, bluza i fanka. Roj Jang i Oleg Kireyev će vas obradovati hitovima svih pravaca – «Hoochie Coochie Man», «Hit the Road, Jack», «Blue Moon», «My Way», «What a Wonderful World», «Over the Rainbow», «I Feel Good» itd. Možda će i gledaoci imati priliku da otpevaju nešto na sceni sa Rojem Jangom, a na njegovim ranijim nastupima niko nije mogao da mu otkaže i na nekoliko trenutaka gledaoci su bili glumci malog teatra Roja Janga: on ih je molio da ponavljaju za njim komplikovane vokalske izraze, učio ih kako da frkću kao konj i kako da plešu.

Bez obzira na na to što su Oleg i Roj potpuno različiti njih objedinjuju veoma važni kvaliteti: izvanredni osećaj za publiku, sposobnost da sviraju sa njom i da je uključuju u proces, dobar dodatak majstorskom izvođenju na insturmentima.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Roj Jang je poznati izvođač džeza, bluza i soula sa poluvekovnim stažom koji je napravio svoju karijeru u Engleskoj, živeo u Izraelu; nastupao je na najboljim svetskim scenama sa velikanima poput Džejmsa Brauna, Rema Čarlza, Džonija Mičela.

Roj se rodio 1949 godine u kolibi od trske na Jamajci i još kao dete se zajedno sa roditeljima preselio u Veliku Britaniju. Prvi nastup na profesionalnoj sceni je imao u uzrastu od 15 godina i ostavio je iza sebe više od 10 000 koncerata na najboljim svetskim scenama i zajednički nastup sa legendama bluza i sola, kao što su Marvin Gej, Pet Ric i mnogi drugi.

Oleg Kireyev živi i umetnički se ostvaruje na relaciji Evropa – Njujork. Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Muzičku karijeru je započeo džezom sa elementima baškirske narodne muzike, na prelazu 80-ih i 90-ih godina, pohađao je džez školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a kolevku dzeza – Ameriku – osvojio je etno-džez projektom „Feng Šui džez pozorišta“. Za taj projekat je dobio prvi Gremi (Grammy) nominaciju, 2008. godine.

Poput mnogih velikih muzičara, Oleg ne preza da eksperimentiše u klasičnom džezu sa malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno muzike, svetske muzike (world music) i  smooth jazz – zbog čega ostaje zapažen kod raznolike publike.

„Neverovatno čvrst, pun entuzijazma, stilizovan i visokokvalitetan“ – kažu za zvuk njegovog saksofona Amerikanci. „Energija – kolekcionarska, fleksibilnost – neverovatna. Obrazovanost – širokog spektra“, kažu Rusi.