II Paralel, festival subkulture

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

 

U ponedeljak, 30. septembra, od 19,30 časova u holu UK Palilula, uz svirku mladog rok benda „Impuls“ i dodelu nagrada najboljim autorima crteža u okviru FB takmičenja „Strip i ploče“, otvoriće izložbu slika “Disciplina haosa” Luke Dedića (Multimedijalna sala) i izložbu Maski – Saše Markovića Mikroba (Galerija Potkovica), obeležavajući tako, uz negovanje uspomene na Mikroba, i 20 godina od kultne radijske emisije „Velika rokenrol prevara“.

Nastavak programa po danima:

Utorak, 1. oktobar, foaje Muzeja Jugoslovenske Kinoteke, 19,30 časova, otvaranje izložbe “Film u stripu“. Preko 40 strip tabli sa legendarnim filmskim junacima predstavljenim u stripu, reč je o radovima nastalim tokom poslednjih nekoliko decenija, na tlu bivše Jugoslavije, među kojima su i „Mirko i Slavko“, „Balkanekspres“, „87. policijskа stanicа“… Izložbu su priredili: Zdravko Zupan i Bora Grbić.

Na istom mestu – u Kinoteci, od 21čas, projekcijom fascinantnog i potresnog muzičkog dokumentarca iz 2012. godine „Stvaraoci“ („The Creators“) započinje „Paradocs“ – Paralelova revija muzičkih dokumetaraca. Do nedelje, 6.oktobra, publika će imati priliku da vidi još pet muzičkih dokumentaraca u terminima od 21čas, a u dnevnim terminima od 17 i 19 časova, legendarna filmska ostvaranja iz fundusa Kinoteke, uz koja su odrastale različite generacije…

Sreda, 2. oktobar, u 18 časova, na Filozofskom fakultetu, u Svečanoj sali „Dragoslav Srejović“, (108) I sprat, u saradnji sa Institutom za psihologiju, tribina: „Uloga subkultura u razvoju mladih“, učestvuju Žikica Simić, Vesna Brzev, dr. Zora Krnjaić…

Petak, od 20,30h, koncert – LOJD KOL u UK Palilula, prvi put u ovom delu Evrope, velika zvezda 80-ih, a danas odličan kantautor, Kol će svirati pesme i iz perioda sa “Commotions”-ima, stare tri decenije, kao i najnovije, sa poslednjeg albuma “Standards”.

Festivalski program se završava prvog vikenda u oktobru, segmentom „Subkultura van kruga dvojke“ – besplatnim strip radionicama, namenjenim mladima:

UK Palilula, subota, 5. oktobar, od 14 do 18 časova;

Sremčica, O.Š. „Vuk Karadžić“, nedelja, 6. oktobar, od 14 do 18 časova.