KOVACS 2

Holandska muzičarka Sharon Kovacs održala novi uspešan koncert sinoć (21.06.) u Beogradu u okviru serijala “Musicology Sessions”

Popularna holandska muzičarka Šeron Kovaks (Sharon Kovacs) sinoć (petak, 21.06.) je održala novi koncert u Srbiji, odnosno Beogradu, i naravno ponovo oduševila srpske fanove svojim retko izvanrednim glasom i zaraznim pesmama.

Ona je stigla u okviru ciklusa – serijala “Musicology Sessions” na Kalemegdanu, ali nije na letnjoj sceni kluba BitefArtCafe Summer Stage, kod teniskih terena na Kalemegdanu, već je malo pomerena lokacija.

Sada je velika pozornica postavljena u rovu kod Vojnog muzeja, čime je taj atraktivan prostor postao još širi za vernu publiku drage i uvek nasmejane Kovacs.

Priredila je set listu od 20-ak pesama tokom 90 minuta koncerta, i pružila muzičko putovanje kroz svoja tri studijska albuma – “Shades of Black” (2015), “Cheap Smell” (2018) i “Child of Sin” (2023), uz EP “My Love”.

Pojavila se u neobičnom crvenom kompletu kao da je ili na dvoru kao nesvakidašnja kraljica ili na modnoj reviji u nekom futurističkom stilu simpatične devojčice i zanimljive vizije.

KOVACS PRESS 607
foto: PROMO

Podsetimo, Kovacs nam stiže po treći put u Beograd, svaki put je dovode Miša Relić i Tijana Sekulić u organizaciji BitefArtCafe, tako da se Kovacs prilično odomaćila u prestonici Srbije.

Sinoć joj je bio šesti koncert: prvo je imala tri rasprodata nastupa početkom 2020. pred početak pandemije korona virusa.

Onda nam se vratila krajem 2022. u Novi BitefArtCafe, sa dva koncerta i sada je prvi put imala solo koncert na Letnjoj sceni Bitefa na Kalemegdanu, odnosno kod Vojnog muzeja.

“Kod vas je toliko toplo, izuzetno vruće čak i noću. Vidite mene kako sam se obukla za vas večeras, kao da će mi biti hladno. Znate, to je verovatno zato što dolazim iz jednog hladnog mesta, navikla sam na tu klimu. Tamo stalno pada kiša. A kod vas nema kiše. Sve je bolje od kiše, čak i da je ovoliko toplo. Hvala što nema kiše”, obratila se Šeron Kovaks publici.

Da bude jasnije, Kovacs je rođena u selu Barlo koje se nalazi na jugoistoku Holandije, kod grada Pil en Mas, u Limburgu, šest kilometara jugozapadno od Venloa.

Koncert je počela sa pesmom “Bang Bang” i već je lako tako suptilno zapalila masu obožavatelja, da bi prešla na “Cheap Smell”, i poručila simbolično da se danas vuk nalazi u jeftinoj odeći – “Wolf in Cheap Clothes”.

Njen glas razorne snage i lepote oduševljavao je auditorijum dok je ona sve vreme igrala i poskakivala na velikoj pozornici.

Usledila je numera “The Devil You Know”, svaka donosi neki novi svet i dimenziju, kao izvanredna “High Tide” ili moćna “Midnight Medicine”.

Poznata kao Kovacs, dakle samo sa prezimenom, ova pevačica obrijane glave, poput nažalost pokojne Šinejd O’Konor (Shinead O’Connor), donekle i stilom te senzibilitetom podseća na spomenutu kantautorku.

Žanrovski je komplikovano jasno odrediti njenu muziku, negde je izmedju soula, alternative, rok pravca, sa primesama pop roka, najbliže onome što je stvarala nesrećna i pokojna Emy Winehouse, ili dive kao Sade, Erikah Baduh, Lorryn Hill, mada je inspiraciju imala od veličina kao što su bile Betty Davis, Etta James i Tina Turner.

Donekle je i u univerzumu P. J. Harvey, Bjork, ali i australijskog muzičara Nika Kejva (Nick Cave).

Kovacs se još nekoliko puta kraće obratila publici gde je bila srećna što fanovi znaju reči svih njenih pesama, i to ne samo refrene, od njenog živopisnog repertoara – “Fool Like You”, “Goldmine”, “Motherless Boy”, “Love Parasite”, “Strange”, posebno veliki hitovi “Fragile” i čarobna “Diggin’ “.

“Pa kad vas slušam, imam utisak da vi toliko bolje pevate moje pesme od mene”, Kovaks se na razne načine “udvarala publici”, veoma simpatično.

Nastavila je Kovacs svoje koncertno putovanje kroz svoju karijeru koja je počela pre 10 godina kada je završila Rock City institut u Ajndhovenu.

Lista pesama je uključila energične kompozicije – “Not Scared of Giants”, “Freedom” (možda posveta istoimenom hitu Džordža Majkla), “Tutti Frutti Tequila” ili odgovor na film “50 nijansi sive” (50 Shades of Grey) i hit “50 Shades of Black”.

Zvaničan deo koncerta je završila sa ogromnim hitom, istinskom soul rock baladom “My Love”, koja je omamila i omađijala publiku do kosti.

Kovacs je izrazila veliku sreću što je ponovo imala koncert u Beogradu i predstavila sve članove benda, dok je na bis izvela samo jednu pesmu 

“Child Of Sin”, koji je snimila za istoimeni album kao duet sa Tilom Lindermanom, pevačem i frontmenom nemačkog hevi metal benda “Rammstein” (bili nam 24. i 25. maja na beogradskom Ušću pred više od 120 000 ljudi).

Njen novi album “Child of Sin” predstavlja korak dalje u njenom muzičkom putovanju.

 Ova kolekcija pesama istražuje teme ljubavi, gubitka, introspekcije i ličnog oslobođenja.

Novi materijal je donekle bio u fokusu sa raznim pesmama, ali je repertoar bio ispunjen skoro kompletnom diskografijom sa tri albuma.

 Istina, ima Kovacs još snglova,koji su je istakli u muzičkom svetu kao “Sugar Pill” (2017), “Black Spider” (2018), “It’s the Weekend” featuring Gnash (2018), “Mama & Papa” (2018), “Snake Charmer” featuring Parov Stelar (2019), “You Again” (2019),

“Crazy” featuring Metropole Orchestra (2019).

Ipak, te numere nisu bile deo koncerta sinoć, možda će se naći u nekom narednom gostovanju u Beogradu.

Kovaks ima obimnu evropsku turneju koja je obuhvatila i rodnu Holandiju, Mađarsku, Češku republiku, Poljsku, Nemačku i druge zemlje, i sjajno je što je na tom putovanju posetila ponovo i Srbiju.

Kao deo letnje sezone”Musicology Sessions “, 16. juna je u klubu Novi BitefArtCafe koncert imala naša i američka bluz rok muzičarka Ana Popović, dok će večeras, 22.06. nastup imati belgijska kantautorka Selah Sue, isto kod rova pored Vojnog muzeja na Kalemegdanu.