fbpx

Đelem, đelem za Svetski dan Roma

Povodom Svetskog dana Roma, 8. aprila, u Sava centru će biti održan događaj simboličnog naziva „Đelem, đelem“, na kojem će nastupiti jedan od napoznatijih bendova i živih legendi ruske ciganske muzike „Cigani Ivanovići“ (Les Tziganes Ivanovitch), uz koje će kao zvezde sa naših prostora nastupiti i „Ođila“ i „Amaro Del“.

Sadržaj ovog događaja, pored samog koncerta, biće obogaćen dodatnim sadržajima u vidu izložbe fotografija iz života pripadnika romske populacije sa naših i drugih prostora, izložbom slika nekoliko romskih autora, kao i nizom video instalacija kojima će organizatori događaja pokušati da približe kulturu i običaje romskog naroda.

Svetski dan Roma obeležava se od 1971, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obeležavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i podstakle države u kojima pripadnici ove manjine žive da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja. Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Ulaznice za koncert biće u prodaji od 20. februara na blagajni Sava centra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima.

Ulaz na  izložbu fotografija, slika i video sadržaja o životu Roma, koja će biti postavljena u holu Sava centra tokom celog dana, biće besplatan.