04a N Mockup sa strane bez pozadine

U vrtu ljudoždera, Lejla Slimani


Lejla Slimani autorka je koja se proslavila književnim delima u kojima se o mnogo čemu – naprosto pita.

Njen cilj nije da ponudi odgovore, već da pronađe teme koje su preplavljene čitavim kaleidoskopom intrigantnih ali retko postavljenih pitanja. Svetsku slavu postigla je nagrađivanim šokantnim trilerom pod nazivom Uspavaj me(Chansons douce), a mi vam ovom prilikom predstavljamo njen roman prvenac, U vrtu ljudoždera

Adel naizgled ima savršen život. Ugledna je novinarka, živi u predivnom pariskom stanu sa suprugom hirurgom i njihovim malim sinom. Ali ispod sjaja tog „savršenstva“ krije se nešto drugo: strašno joj je dosadno. Osim toga, preplavljena je nezasitom potrebom za seksom, po svaku cenu. Boreći se da obuzda nagon i želju, Adelin život počinje da se vrti oko afera za jednu noć, kašnjenja na posao, laganja muža – sve dok ne upadne u sopstvenu zamku.

Slimani u ovom delu istražuje i razotkriva mehanizme ženske seksualnosti i seksualne zavisnosti. To je roman o ženama i njihovim željama, apetitima i autodestruktivnim nagonima. Ali njegova autorka ne morališe. Ona se uzdržava od osuđivanja, izazivajući time naklonost ili makar razumevanje čitaoca za junakinju. U vrtlog svih ovih tabu tema, Slimani smešta i problematiku majčinstva i svih očekivanja koja uz majčinstvo idu. U vrtu ljudožderaje delo koje će čitaoce zaprepastiti, zadiviti i zapanjiti, te postaviti pitanja čiji se odgovori traže još dugo nakon završetka čitanja.

O autorki

Lejla Slimani rođena je 1981. godine u Rabatu, glavnom gradu Maroka, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Ona i njene dve rođene sestre vaspitavane su u duhu francuske kulture i tradicije.

Završivši srednju školu u svojoj otadžbini, Lejla Slimani je 1999. došla u Pariz na studije. Diplomirala je na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, a onda se ipak opredelila za karijeru u medijima. Bavljenje novinarstvom dovešće je 2008. u redakciju časopisa Mlada Afrika.

Svoj prvi roman, U vrtu ljudožderа, objavila je 2014. godine. Samom temom ovog dela – seksualna zavisnost kod žena – ali i stilom i pristupom, privukla je pažnju kritike, te se roman našao u užem izboru za Nagradu „Flor“ 2014.

Za svoj drugi roman, Uspavaj me, dobila je prestižnu Gonkurovu nagradu.

Rekli su o knjizi

„Kako živeti s nagonom koji raznosi sve pred sobom, za koji ne postoji ništa što je razumno? Fascinantan portret od kojeg se ledi krv u žilama. “

Elle

„Roman koji vas prodrma, uhvati vas i ne pušta, koji uznemirava i opčinjava. “

Marie Claire

„Svojim romanom prvencem, erotskim, sirovim i žestokim, Lejla Slimani pobuđuje poštovanje. “

L’Express

„Nijedan muškarac se ne bi usudio da napiše ovako nešto. Izvanredan prvenac.“

Alan Mabanku, pisac