Konferencija Treći Trg

Treći Trg najavio je učešće na 62. Beogradskom sajmu knjiga

Na konferenciji za štampu održanoj 19. oktobra u 17h u Galeriji Polet, izdavač Treći Trg najavio je učešće na 62. Beogradskom sajmu knjiga, tri nove biblioteke i novu književnu manifestaciju pod nazivom FLEM – Festival literature evropskog mediterana. Novinarima su se obratili Dejan Matić, glavni urednik Trećeg Trga i direktor festivala, Aleksandra Milanović, izvršna urednica i prevodilac, Tamara Krstić, književni kritičar i Srđan Gagić, izvršni urednik.

Aleksandra Milanović, jedna od prevodilaca nove biblioteke Sredozemlje/Mediteran, najavila je prve knjige iz ove edicije, zbirke autorki Efrosini Manda Lazaru, Angele Kajmakljoti i Stele Voskaridu, koje su deo šireg izdavačkog i prevodilačkog projekta „Grčka književnost sa Kipra na srpskom jeziku“. Projekat je jedinstven u novijem srpskom izdavaštvu jer će po prvi put domaćoj čitalačkoj publici biti predstavljena savremena književnost sa Kipra u ovom obimu. Matić je najavio da će povodom pokretanja edicije biti održan prvi Festival literature evropskog Mediterana od 23. do 25. oktobra u Beogradu i Novom Sadu, čiji će gosti biti kiparske pesnikinje i Jorgos Panagi, prozni pisac, kome je zbirka kratke proze takođe ove godine objavljena u izdanju Trećeg Trga.

Književna kritičarka Tamara Krstić istakla je da knjige kiparskih pisaca donose vredne umetničke vizije trauma i posledica koje su političke prilike iz novije istorije Kipra ostavile na Kiprane i njihovu kulturu. U okviru toga realizuju se različiti motivi: otuđenost, samoća, doživljaj Drugog, tradicija, imigracija i drugi važni problemi savremenog sveta.

S ciljem da se poveže mediteranska književnost s domaćim pesničkim stvaralaštvom, u okviru Sajma Treći Trg će predstaviti prvu i drugu seriju konkursne pesničke edicije 12/19, nastale u okviru Beogradskog festivala poezije i knjige, u kojoj nas čekaju zbirke najnovije generacije srpskih pesnika, među kojima su tri dobitnika Brankove nagrade (Goran Živković, Srđan Gagić, Stevan Tatalović). Dvoje autora ove edicije – Natalija Jovanović i Ognjen Aksentijević – pročitali su na konferenciji pesme iz svojih knjiga.

Razgovor između stranih gostiju i domaćih autora na temu mitova, njihovih stvaranja i uticaja na književnost, kao i pojedinačna predstavljanja novih naslova Trećeg Trga mogu se čuti u Sali „Vasko Popa“ u terminima koji su istaknuti na zvaničnom programu ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga,ili na večernjim čitanjima u Galeriji Polet.

Treću, novopokrenutu Posebnu biblioteku, otvara roman prvenac autora Milana Dobričića „Dnevnik glavobolje“, koji je čitalačkoj publici već poznat kao pesnik.

Pored knjiga objavljenih u tri nove biblioteke, od ostalih naslova Trećeg Trga urednici su izdvojili „Izabrane pesme“ Zbignjeva Herberta, kao i dvojezična izdanja pesama V. P. Disa i Raše Livade. Pored velikog izbora knjiga poljskih autora u prevodu Biserke Rajčić (V. Šimbrska, T. Ruževič, E. Lipska), čitaoci će biti u prilici da upoznaju delo jednog od najvećih pesnika nemačkog jezika Petera Huhela („Teofrastov vrt“, nagrada „Miloš Đurić“ za najbolji prevod).

Štand Trećeg Trga nalazi se u prstenu Hale 1, a sve dodatne informacije možete dobiti na FB stranici Trećeg Trga.