fbpx

Takeaki Hori u Srpskom PEN centru

Srpski PEN centar i Ambasada Japana u Srbiji organizuju razgovor o haiku poeziji sa gostima iz Japana koji će se održati u ponedeljak, 23. oktobra 2017. godine, s početkom u 20 časova u Srpskom PEN centru (Terazije 29/II, Beograd). Takeaki Hori je dugogodišnji generalni sekretar Međiunarodnog PEN, dok je Jošiharu Fuđivara poznati japanski književni kritičar i istoričar književnosti.

Takeaki Hori je potpredsednik Međunarodnog PEN i predsednik Upravnog odbora PEN centra Japana. Rođen je 1940. u prefekturi Kanagava u Japanu. Zvanje doktora nauka stekao je na Univerzitetu Keio, Japan. Njegova uža stručna oblast su ekonomska antropologija i međunarodni odnosi. Godine 1997, zajedno s Vaclavom Havelom, nekadašnjim predsednikom Češke, osniva fondaciju „Forum 2000”, te obavlja dužnost predsednika Upravnog odbora. Kao prvi Japanac na toj dužnosti, 2002. postaje generalni sekretar Međunarodnog PEN. Od septembra 2016. potpredsednik je ove organizacije. Autor je više knjiga, među kojima su Amerika kao loš primer, Dezintegracija Istočne Evrope i oživljavanje Srednje Evrope, Međunarodna trvenja oko tune!, Dani na južnom Pacifiku i dr. Zajedno s Vaclavom Havelom, autor je i publikacije View from Prague. Zalaže se za novi tip književnosti koju naziva eko-književnošću. U Japanu je ekološka svest kod pisaca bila izražena još u periodu modernizacije u 19. veku, kada je progres ponekad značio ugrožavanje opstanka životne sredine. Izraženo poštovanje prema prirodi u Japanu i, s druge strane, ekološke katastrofe koje su tu zemlju pogodile u naše vreme, uslovile su da se ekološka svest kao novi i aktuelan okvir stvaranja novih umetničkih dela i novog tumačenja i vrednovanja starijeg duhovnog, religijskog i književnog, nasleđa. U svojim susretima sa publikom Hori objašnjava kako je priroda bila tretirana u tradicionalnoj književnosti, proširujući svoju perspektivu i na savremenu književnost, domaću i stranu. U vreme globalizacije, ekološka pitanja, kao istinski globalni problem, mogu biti obrađivana unutar konteksta tradicionalnog svetonazora, u ovom slučaju japanskog.

Jošiharu Fuđivara zamenik je urednika mesečnika Rjoko jomiuri. Rođen je 1959. u prefekturi Hirošima. Diplomirao je na Katedri za književnost Univerziteta u Tokiju (Istorija Zapada). Pet godina je radio u redakciji Jomiuri šimbuna u Kanazavi, gde je povodom obeležavanja 300 godina od nastanka putopisa Uska staza ka dalekom severu Macua Bašoa, u nastavcima (25 nastavaka) pisao feljton u kome prati Bašoove tragove u prefekturi Išikava. U okviru programa razmene studenata, godinu dana provodi na studijskom boravku na Univerzitetu Gvadalahara, gde na Institutu za književnost proučava veze haiku poezije i južnoameričke književnosti. Kao specijalni dopisnik svog lista boravi u Bankoku, Havani, Rio de Žaneiru i Rimu, te tako produbljuje veze s haiku pesnicima u tim delovima sveta. Septembra 2016. na radionici haiku poezije održanoj u sklopu Kongresa Međunarodnog PEN u Galiciji održao je predavanje pod naslovom Istorija susreta Zapada i haiku poezije. Na poziciju u Rjoko jomiuri stupa u novembru 2016. i otvara tematsku stranicu Tabijomi haidan, u okviru koje se objavljuju haiku stihovi „o putovanjima i oni nastali na putovanjima”. Bio je član žirija i prevodilac na međunarodnim takmičenjima u sastavljanju haiku stihova, kao što je Nagrada Hasekura Cunanaga za najbolju haiku pesmu. Proučavalac je poezije haiku koji razmatra istoriju susretanja haiku stiha i drugih kultura.

 

More Stories
IMAX sala u Cineplexx Galerija Belgrade koristi najmoderniju IMAX lasersku tehnologiju