Švedski pisac Olle Bergman u Novoj Iskri

U okviru rezidencijalnog programa “Create In Residence” koji Švedski institut u Srbiji realizuje u saradnji sa festivalom Krokodil (za polje književnosti) i Novom Iskrom (za polje dizajna), u četvrtak 24. aprila predstaviće se trenutni gost Kuće za pisce festivala Krokodil – švedski autor Olle Bergman – koji za ovu priliku priprema specijalno predavanje o švedskim inovatorima.

Olle Bergman je odrastao u oblasti Skone u južnoj Švedskoj. Glavna inspiracija za pisanje bio mu je gimnazijski profestor švedskog koji ga je ohrabrivao da piše i pomagao mu u početničkom književnom radu.

Nekoliko godina radio je na Univerzitetu Lind kao neurolog, a zatim se otisnuo ka željenoj karijeri, postajući profesionalni pisac na polju medicine i tehnologije, kao i predavač na temu poslovnog pisanja i prezentacije.

Krajem devedesetih, zajedno sa ženom koja je profesionalni urednik – doselio se u kuću u Ešilstuni, malom industrijskom gradu sto dvadeset kilometara udaljenog od Stokholma. U tom gradu živi kao slobodni umetnik i otac petoro dece. Piše za nekoliko časopisa koji se bave popularnom istorijom, a objavio je i dve knjige za decu, sa temom Drugog svetskog rata i drevnog Egipta. Napisao je i tri knjige o poreklu reči i izraza u švedskom jeziku.

Tokom 2014. godine, Švedski institut će u Srbiji realizovati dva paralelna rezidencijalna programa razmene između Švedske i Srbije, pod krovnim nazivom CREATE IN RESIDENCE. U pitanju su jednomesečni boravci švedskih pisaca i dizajnera u Srbiji, kao i istovetne posete mladih srpskih autora iz domena dizajna i književnosti Švedskoj. Ovaj program se premijerno realizuje u Srbiji tokom 2014. godine, a lokalni partneri su književni festival Krokodil, koji će ugostiti nekoliko švedskih pisaca i obezbediti boravak jednog domaćeg pisca u Švedskoj, kao i Dizajn inkubator Nova Iskra koji će tokom jeseni u svom prostoru i u okviru svog programa ugostiti tri mlada dizajnera iz Švedske.

Krajem avgusta biće objavljen poziv Nove Iskre za tri dizajnera iz Srbije koji će biti odabrani za jednomesečne rezidencijalne boravke u izabanim švedskim dizajn inkubatorima i istraživačkim centrima krajem godine. Više detalja o Create In Residence programu za polje dizajna biće poznato tokom leta. Odabrani autori će imati obezbeđen smeštaj, putne troškove, radni prostor u partnerskoj organizaciji u Švedskoj kao i delimično obezbeđene troškove boravka.