Šveđanin Mats Kolmisopi u Kuži za pisce

U decembru, Kuća za pisce predstavlja švedskog pisca Matsa Kolmisopija.

Mats Kolmisopi, rođen 1976 – švedski pisac i kulturni novinar. Živi u Malmeu, Švedska. Debitovao je 2001. godine knjigom Jag menar nu (Mislim sad), zbirci pripovedaka o hakerima, skejtborderima, političkim aktivistima koje se odvijaju u različitim delovima Evrope i sveta. Njegova druga knjiga Ryttlarnaiz 2005. godine govori o tri mlade žene na samom pragu zrelosti. Njegova treća knjiga, roman Bryssel (Brisel) iz 2008. godine predstavlja protiv-činjeničnu fantaziju o prestonici Evrope. I 2012. objavio je zbirku pripovedaka Undantagen (Izuzeci) o nezadovoljnim, usamljenim muškarcima i ženama, razočaranim trenutnim stanjem u Švedskoj i u svetu, ali bez mogućnosti ili sredstava da bilo šta promene.

U poslednjih nekoliko godina, bio je urednik “OBS”, programa za kulturu Švedskog radija gde je proizvodio radio-eseje u kojima su učestvovali akademici, pisci i novinari.

Boravak Matsa Kolmisopija u Beogradu omogućili su Švedska ambasada i Erste banka.

U okviru programa CreateInResidence, razmene rezidencijalnih boravaka pisaca, strip crtača i dizajnera iz Srbije i Švedske, u mesecu decembru u Švedskoj borave spisateljica MARIJA PAVLOVIĆ u Baltičkom centru za pisce i prevodioce na ostrvu Gotland, i strip-autor BORIS STANIĆ u Centru za strip-umetnost u Malmeu.