Susret sa piscem Ognjenom Spahićem

 

Susret sa piscem Ognjenom Spahićem, prvim ovogodišnjim gostom Krokodilove Rezidencije za pisce, zakazan je za četvrtak, 7. mart od 19h u Galeriji Artget…

Ognjen Spahić rođen je 1977. godine u Podgorici. Objavio je knjige priča Sve to (Plima, Ulcinj 2001) i Zimska potraga (Durieux, Zagreb 2007).

Za roman Hansenova djeca (Durieux, Otvoreni klulturni forum, Zagreb/Cetinje 2004) 2005. godije je dobio nagradau Meša Selimović za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Za isti roman je dobio i međunarodnu književnu nagradu Ovid Festival Prize za 2011. godinu koja se dodjeljuje za prevedenu književnost objavljenu u Rumuniji.

Hansenova djeca su za sada objavljena na francuskom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, rumunskom, mađarskom i makedonskom jeziku. Spahićeve kratke priče su prevođene na francuski, češki, grčki, turski, rumunski, italijanski, bugarski, engleski, albanski i njemački jezik. Kratka priča Ognjena Spahića Rejmond je mrtav. Karver je umro, rekoh, uvrštena je u godišnju antologiju Best European Fiction 2011 koju objavljuje Dalkey Archive Press iz Čikaga.