Screen Shot 2016 11 22 at 21.19.00

Srpski PEN centar obeležava 90 godina

Srpski PEN centar obeležava 90 godina od svog osnivanja u duhu najboljih penovskih tradicija, organizujući međunarodne književne susrete, podstičući duh dijaloga i razumevanja, kao i organizujući Regionalnu konferenciju na temu Književna kritika na ispitu vremena (Beograd, Srpski PEN centar, 25. i 26. novembra).

Srpski PEN centar osnovan je u februaru 1926. godine u Beogradu. Osnivači Srpskog PEN centra bili su: Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Dragiša Vasić, Ivo Vojnović, Jovan Dučić, Slobodan Jovanović, Milan Kašanin, Veljko Milićević, Sibe Miličić, Veljko Petrović, Rastko Petrović, Bogdan Popović, Pavle Popović, Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, i drugi vodeći pisci tog vremena.

Prvi zapaženiji javni nastup Srpskog PEN centra bila je poseta indijskog pesnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Rabindranata Tagore Beogradu u novembru 1926. godine.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina rad izložen je velikim preprekama i marginalizaciji, bez ikakve ozbiljnije podrške. Tek od polovine osamdesetih Srpski PEN centar se punom snagom vraća na javnu scenu postajući sve vidljiviji akter književnog, kulturnog i javnog života. Srpski PEN centar je u devedesetim godinama jedna od retkih institucija u Srbiji koje nisu isključene iz svog međunarodnog članstva. Srpski PEN centar, suočen s raspadom zemlje i građanskim ratom, dramatičnim sukobima i napetostima, ekonomskom bedom i međunarodnim sankcijama, prepoznat je kao glas razuma u poremećenim vremenima, posvećen odbranih osnovnih građanskih i kulturnih vrednosti, ljudskih prava i sloboda izražavanja, opstanka kulture i dostojanstva književnosti.

Posle 2000. godine Srpski PEN centar osniva bijenalnu Regionalnu konferenciju posvećenu pitanjima savremene književnosti, objavljuje antologije savremene srpske priče, poezije i drame na engleskom jeziku i pokreće obimnu aktivnost na međunarodnoj promociji srpske književnosti. Povodom 80 godina od osnivanja Srpskog PEN centra objavljena je istorija Srpskog PEN centra na srpskom i na engleskom jeziku, a ubrzo potom i istorija srpske književnosti na engleskom.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Srpski PEN centar pokretač je velikog broja književnih i kulturnih projekata i aktivnosti, organizator čitavog niza književnih i stručnih konferencija, promoter srpske književnosti u svetu i svetske književnosti u Srbiji.

Srpski PEN centar je jedan od najaktivnijih PEN centara u Evropi.

Kongres Međunarodnog PEN, 77. po redu, održan je u Beogradu od 12. do 18. septembra 2011. godine. To je jedini kongres Međunarodnog PEN održan u Srbiji u istoriji ove organizacije. Prema ocenama učesnika i Međunarodnog PEN, kongres u Beogradu jedan je od najbolje organizovanih kongresa PEN u poslednjih dvadeset godina.

Organizovanje Kongresa Međunarodnog PEN u Beogradu predstavljalo je priznanje Srpskom PEN centru za dugogodišnji posvećen i istrajan rad na zastupanju najviših književnih i kulturnih vrednosti i za odbranu slobode izražavanja u teškim istorijskim i političkim vremenima.