srećko

Srećko Horvat: Što Europa želi

Novi ciklus programa “Kuća za pisce” počinje sa hrvatskim filozofom i piscem Srećkom Horvatom koji će u sredu 15. januara u galeriji Artget promovisati knjigu ŠTO EUROPA ŽELI. U razgovoru s autorom učestvuju Kruno Lokotar, Rade Dragojević i Filip Balunović.

Parafrazirajući Frojdovo slavno pitanje ‘Što žena želi?’, Slavoj Žižek i Srećko Horvat udružuju snage da bi istražili goruće pitanje ‘Što Europa želi?’, a sve to uz diskretnu pomoć ‘najopasnijeg političara Evrope’ Aleksisa Ciprasa. Analizirajući slovenačka iskustva, kao iskustva prve ex-jugoslovenske države koja se pridružila Evropskoj uniji još 2004. i kratku istoriju Unije, autori dolaze do uznemirujućih zaključaka. Umesto mirovnog projekta, Evropska unija sve se više pretvara u neprekidnu ratnu zonu, uključujući isključivanje imigranata, imigrantske nemire u Parizu i Londonu ili evropske ‘humanitarne’ intervencije s ciljem uvođenja više ‘demokratije’ u Libiju i Maliju, a naravno da se ne mogu ignorisati ni pritisci na ‘neposlušnu’ članicu – Grčku. Žižek i Horvat se na sve to, i još štošta, osvrću i vatreno zalažu za drugačiju ‘ideju Evrope’, po svemu sudeći evropskiju od onoga što Evropska unija nudi.

Srećko Horvat (1983, Osijek), filozof i publicista. Dosad je objavio osam knjiga, od kojih je Pažnja! Neprijatelj prisluškuje prevedena na nemački (2013). Poslednju knjigu Što želi Europa? napisao je sa slovenskim filozofom Slavojem Žižekom, izvorno je objavljena na engleskom a u međuvremenu je prevedena i na nemački, francuski, španski, italijanski, itd. Preveo je šest knjiga s nemačkog i engleskog. Član je uredništva časopisa Zarez, Europski glasnik i Tvrđa, gde je objavio niz tekstova i prevoda, kao i uredio brojne temate. Dobitnik je nagrada zagrebačkog Salona arhitekture, kao i dve nagrade za najboljeg mladog i najboljeg filmskog kritičara u Hrvatskoj. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala i direktor međunarodne konferencije koja u Zagrebu svake godine okupljala brojne svetske intelektualce.