fbpx

Smrt vozi audi u knjižari Delfi SKC

Izdavačka kuća Heliks organizuje promociju knjige “Smrt vozi audi”, danskog autora Kristijana Bang Fosa, u sredu, 23. februara u knjižari Delfi SKC u 18h. Na promociji će govoriti: Vida Ognjenović, književnica, reditelj i predsednica Srpskog PEN-a, Tamara Krstić, novinar i književni kritičar, Radoš Kosović, prevodilac i Katarina Ješić, urednik u Izdavačkoj kući Heliks. Smrt vozi audi je satirična “on the road” priča o potrazi za smislom života u modernom društvu. Za ovaj roman je dobio Evropsku nagradu za književnost 2013. godine.

Izdavačka kuća Heliks je objavila roman Smrt vozi audi, danskog autora Kristijana Bang Fosa u okviru projekta „Trans-Evropa: književno putovanje kontinentom“.

Smrt vozi audi je intenzivna i kreativna priča o dva mlada čoveka koje je sudbina neobično spojila. Asgar, ostao bez posla i devojke, utonuo u depresiju i alkoholizam, postaje pomoćnik teško bolesnom Valdemaru. Njihovo čudnovato prijateljstvo odvodi ih na put kroz Evropu, do Maroka, do čudotvorca i iscelitelja, za koga Valdemar misli da bi mogao da mu pomogne. Ironijski prikaz putovanja koje je trebalo da ih odvede do izlečenja pretvara se u trku, u borbu na samoj granici smrti koja se konačno pojavljuje u crnom audiju.

Smrt vozi audi je duhoviti „roman na putu“, koji opisuje beznadežne živote izgubljene generacije koja se bori protiv sistema i birokratije, oličenog u likovima iz Opštine; koja želi da pobegne u bolje sutra, da putuje i proživi kvalitetan život uprkos bolesti; koja je spremna da rizikuje sve zarad mrvice nade. Asgar i Valdemar su tipični predstavnici upravo takve generacije – melanholični, letargični, prepušteni, pobeđeni; ali ujedno i optimistični i hrabri, veseli i neopterećeni, spremni da u malim, svakodnevnim stvarima pronađu razlog za smeh, spremni da uzmu život u svoje ruke, ma kako se taj život završio. Zato ovaj roman i balansira upravo između humora, satire i teatralne ozbiljnosti.

Kristijan Bang Fos je rođen u Danskoj 1977. godine. Diplomirao je na Danskoj akademiji za pisce 2003. godine. Prvi roman “Vetar ribe” objavio je 2004, i zadivio kritičare stilom i preciznim opisom naizgled uobičajenih svakodnevnih postupaka i stremljenja. Usledio je roman “Oluje u 99” 2008. godine koji rakteriše crni humor.

 

More Stories
Artscience Interfaculty iz Haga u Novoj Iskri