Pescana Hronika 2

Roman Peščana hronika

Roman “Peščana hronika”, mladog autora Pavla Zelića će biti promovisan u četvrtak, 13. juna u 20h u Domu kulture Studentski grad, klub Magistrala, i na njoj će o romanu govoriti čuveni istoričar i recenzent romana Predrag J. Marković i urednik romana Dejan Mihailović.

 Značaj ove promocije je utoliko veći što se odigrava na mestu koju su podizali omladinci na radnim akcijama koje su glavna tema romana. Sama priča se bavi grupom dečaka koji dolaze na radnu akciju na Novi Beograd 1948., gde će ih oduševiti duh udarništva ali će tom prilikom takođe otkriti i jednu mračnu tajnu sakrivenu ispod peska i mulja ovog futuristički zamišljenog grada, jedno prokletstvo koja će ostati da progoni njegove stanovnike u decenijama koje slede.

Radnja je zasnovana je na istinitim događajima, i radeći na istorijskoj rekonstrukciji epohe, Zelić je pored korišćenja bogatog bibliotečkog fonda, lično uradio više intervjua sa nekim od značajnih aktera tih radnih akcija, kao što je recimo nedavno preminuli Slobodan Bosiljčić, čuveni komandant radnih akcija a potom novinar i publicista, ali i istoričarima i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su iskazi i smernice doprineli da ova priča dobije snažnije činjenično utemeljenje.

Ova dugo očekivana knjiga, pored u našoj književnosti do sada nebrađivane teme radnih akcije, nadograđuje manje poznate istorijske činjenice sa natprirodnom stravom u ključu nekih od najslavnijih dela Stivena Kinga i Dena Simonsa.

Pavle Zelić je poznat i kao nagrađivani autor više desetina kratkih priča fantastike, od kojih su neke sakupljene u zbirci „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, 2009.), i kao scenarista alternativno-istorijskog strip albuma „Družina Dardaneli“ (sa crtačem Draganom Paunovićem, System comics, 2011).

Istoričar Predrag J. Marković je u recenziji romana napisao sledeće: „Fantastična priča o najvećem zlu iz najstrašnijeg vremena, koje progoni novi grad, koji je i sam snoviđenje niklo iz močvara i peska. A sve to ispričano pomoću pedantne istorijske rekonstrukcije tako retke u nas…“