Putevima srpske dijaspore: Beč i Temišvar

Umetnički pres karavan je početkom godine započeo projekat „Putevima srpske dijaspore“ i tim povodom je u februaru mesecu posetio dva srpska kulturna centra, jedan u Beču, a drugi u Temišvaru.

Promocija knjige “Gradovi” Sanje Domazet u Beču

U obnovljenoj srpskoj biblioteci u Beču koja je posle gotovo 20 godina ponovo zaživela, održana je promocija knjige “Gradovi” Sanje Domazet, u izdanju Službenog Glasnika. Autorka ove knjige je novinar, profesor na Fakultetu političkih nauka, dramski pisac, poeta, romanipisac, pisac eseja, ali i počasni ambasador kulture UNESKO. Urednica Službenog Glasnika Gordana Milosavljević-Stojanović je u ime Službenog glasnika poklonila četrdeset knjiga iz svojih najnovijih izdanja  srpskoj biblioteci, nastavljajući tako dugogodišnju podršku srpskim insitucijama u dijaspori.

Predstavljanje knjige u Beču.

Promociji ove knjige, pored članova Umetničkog press karavana,  prisustvovao je i ambasador Srbije u Beču Pero Janković,  koji je istakao značaj Glasnikove donacije, dodajući da podrška najvećih srpskih izdavača kulturnim poslenicima u dijaspori pomaže da se sačuvaju jezik i kultura. Milorad Mateović, predsednik Srpskog centra, čijim je trudom biblioteka ponovo obnovljena, zahvalio se na poklonu rekavši da postoji interesovanje naše dijaspore za dobrim i vrednim knjigama na maternjem jeziku i da se nada da će Glasnikov primer slediti i ostali srpski izdavači. Prisutne je pozdravio i domaćin i organizator programa, Borisav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, ističući značaj ovakvih susreta i promocija“.

Predstavljene knjige Sanje Domazet i Milisava Savića u Temišvaru

U  Kulturnom centru Saveza Srba u Temišvaru su krajem februara, u organizaciji Umetničkog pres karavana, predstavljene knjige Sanje Domazet i Milisava Savića. „Treće dopunjeno izdanje Službenog glasnika putopisnih eseja Gradovi Sanje Domazet i zbirka priča i reportaža sabranih u knjizi Šezdesetosmaš Milisava Savića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, primeri su književnosti pisane u duhu najbolje srpske literature, koja se pre svega temelji na bogatstvu i lepoti jezika“, naglasila je urednica Gordana Milosavljević Stojanović.

Sanja Domazet, Slavomir Gvozdenović, Milisav Savić, i Gordana Milosavljević u Temišvaru.

Goste je pozdravio Slavomir Gvozdenović, pesnik, književnik i dugogodišnji urednik časopisa Književni život, poslanik u rumunskom Parlamentu i jedan od najaktivnijih članova Saveza Srba u Rumuniji. Zahvalio je Službenom glasniku na kontinuiranoj podršci dijaspori i vrednim i dobrim knjigama koje ova izdavačka kuća objavljuje.

Sanja Domazet je istakla „da nestaju oni narodi koji gube svoj jezik, te je veoma značajno da se jezik čuva i neguje ne samo u matici već i u dijaspori. Književni susreti i razgovori pisaca i čitalaca doprinose tome.“

Milisav Savić, pohvalio je istrajnost Saveza Srba u Rumuniji na očuvanju srpskog jezika i identiteta, istakavši da je Temišvar važna tačka na mapi srpske kulture. „Mnogi značajni Srbi potekli su sa ovih prostora, u Temišvaru je gimnaziju pohađao Miloš Crnjanski, iz Arada je slavna porodica Tekelija, u kojoj je najčuveniji naš prvi doktor prava Sava Tekelija. Iako je danas srpska zajednica u rumunskom delu Banata nevelika, njena istorija i značaj za srpsku kulturu su nemerljivi i važno je da se ta tradicija očuva.“

Službeni glasnik je poklonio svoja najnovija izdanja Srpskom kulturnom centru u Temišvaru, nastavljajući tako dugogodišnju podršku srpskim institucijama u dijaspori.

Sledeća stanica Umetničkog pres karavana putevima srpske dijaspore je Pula, gde se krajem aprila održavaju Fastival srpske kulture.