fbpx

Booka: Prvi negativac

Spektakularan debitantski roman priznate umetnice, sineaste i autorke bestselera Baš ti, baš tu istovremeno je tako potresan, tako prljav, tako nežan, tako duhovit – tako u njenom stilu – da će čitaoci ostati zatečeni.

Čeril Glikman veruje da ljubavna priča može trajati vekovima i da se jedna duša može seliti od bebe do bebe. Ona radi u neprofitnoj organizaciji za promociju ženskih odbrambenih veština, živi sama, jede uz sudoperu koristeći uvek istu viljušku i tanjir, što je deo njenog ’sistema’, toliko razrađenog da, kako ona sa zadovoljstvom kaže, ’s vremenom sve postane glatko do nivoa kada više ni samu sebe ne osećam, kao da ne postojim’. Kada je šef i šefica zamole da privremeno primi kod sebe njihovu dvadesetogodišnju ćerku Kli, njen ekscentrično uređen svet raspada se u paramparčad. Ali upravo ista ta Kli, sebična i okrutna seks-bomba, svojim maltretiranjem primorava Čeril da se suoči sa stvarnošću i omogućava joj da, potpuno neočekivano, pronađe ljubav svog života.

Nežan i napet, lukavo urnebesan, prošaran divljim seksualnim fantazijama i silovitom majčinskom ljubavlju, prvi roman Mirande Džulaj pokazuje da je ova autorka, spektakularno originalna i ikonična, važan glas današnjice i spisateljica za sva vremena.

Miranda Džulaj je sineasta, umetnica i spisateljica. Scenarista je, režiser i tumač glavne uloge u filmovima Budućnost (The Future, 2011) i Ja i ti i svi koje poznajemo (Me and You and Everybody We Know, 2005), za koji je dobila posebnu nagradu žirija na Sandens festivalu i četiri nagrade na Kanskom filmskom festivalu, uključujući i „Zlatnu kameru“.

Njenu prozu objavljivali su Pari Rivju, Harpers i Njujorker, a zbirka priča Baš ti, baš tu (No One Belongs Here More Than You, 2007) dobila je međunarodnu nagradu „Frenk O’Konor“ za kratku prozu, i objavljena je u dvadeset tri zemlje. Njeni video-radovi, performansi i veb projekti predstavljeni su u institucijama kao što su MoMA (Muzej moderne umetnosti u Njujorku) i muzej Gugenhajm, kao i na dva bijenala Vitni. Za Venecijansko bijenale 2009. osmislila je interaktivni park pod imenom Jedanaest teških stvari (Eleven Heavy Things), a za njen umetnički projekat zasnovan na imejlovima Mislimo sami (We Think Alone), u organizaciji muzeja savremene umetnosti Magasin III u Stokholmu, prijavilo se 104.897 ljudi iz sto sedamdeset zemalja.

Odrasla je u Berkliju u Kaliforniji, a živi u Los Anđelesu.

 

More Stories
Depeche Mode Real Tribute: THE GIFT