fbpx

Promocija knjige Ima li Boga

U utorak, 17. decembra u 18 časova, u knjižari “Plato”, Knez Mihailova 48, biće održana promocija knjige drama “Ima li Boga”, Dušana Miklje.

Pored autora, na promociji će o knjizi govoriti:Dušan Kovačević, dramski pisac, Jovan Ćirilov, teatrolog, Boško Jakšić, novinar i publicista Nataša Anđelković, urednik izdanja.

“Danas nije lako pisati angažovane drame, jer prevladava gotovo apriorno mišljenje da nije vreme komada sa tezom. U drami „Ima li Boga” reč je o opasnoj, čak smrtonosnoj isključivosti na planu religije. Jedna je drama o bigotnom islamskom fundamentalizmu, a druga o agresivnom ateizmu. Koliko god se kao čitaoci ili potencijalni gledaoci opredeljivali za žrtve ateističkog ili fundamentalističkog režima, uočavamo da mučitelji, zapravo predstavnici apsolutističke dogme, koja vodi pravo u teror najkrvavijih razmera, imaju ozbiljne ideološke i teološke argumente koji proističu iz temeljnog poznavanja onoga što kao predstavnici vladajuće klase brane.” Jovan Ćirilov

Dušan Miklja (1934) rođen je u Beogradu. Diplomirao na Filološkom fakultetu. Autor je zbirki priča: 1. Sultan od Zanzibara, 2. Kosmopolitske priče, 3. Bilo jednom u Beogradu, 4. Hronika nastranosti (kao i njenih proširenih izdanja Dranje dabrova i Uloga jelovnika u svetskoj revoluciji), 5. Potapanje Velikog ratnog ostrva; romana: Put u Adis Abebu, Krpljenje paučine, Kraj puta, Njujork, Beograd, Afrikanac; putopisno-esejističke proze: Crni Sizif, Trbuh sveta, Putopisi po sećanju, Save Our Soals – Sve O Srbima…

U pozorištu mu je izvedena drama Orden koja je na međunarodnom festivalu u Moskvi dobila nagradu za najbolji savremeni antiratni tekst. Na osnovu romana Njujork, Beograd napisao je scenario po kojem je snimljen film. Napisao je i više publicističkih dela i istorijskih hronika. Radio-drama A lutta continua dobitnik je godišnje nagrade Radio-Beograda. Na radiju su takođe izvođene drame Generali vežbaju polaganje kovčega i Ljudi-mete. Bavi se i prevođenjem.

Živi i radi u Beogradu kao nezavisan novinar i pisac.

More Stories
EKV na Deezer-u