Tanja Stupar Trifunović2

Priča o zabranjenoj ljubavi i o silama strasti

Novi roman dobitnice Evropske nagrade za književnost Tanje Stupar Trifunović Otkako sam kupila labuda upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Knjiga Otkako sam kupila labudaje neodoljiv roman o ljubavi i rastanku. Kroz ceo roman Otkako sam kupila labudaTanja Stupar Trifunović vodi jaku i uskomešanu priču o zabranjenoj ljubavi i o ludilu strasti. Pri tome, pažljivo su motivisani postupci junakinja, njihova rastrzanost u košmaru savremenih svakodnevnih okolnosti, njihova razapetost između strasti i nužnosti, između ljubavi i tabua, između zadatih okolnosti i prekoračenja.

Junakinje romanaOtkako sam kupila labudaupućene su intenzivno jedna na drugu u razmeni strasti i napetosti, ljubavi i mržnje, svađe i sklada, unutrašnjih potreba i izgovorenih i neizgovorenih strahova. U njihovom odnosu vidi se ne samo čudo ljubavi i strasti, koje progovara sa nesvakidašnjom snagom u ovom efektnom romanu, nego i čudo modernih strahova i sav zev generacijskih raskola i razlika.

U izvrsnim dijalozima junakinja u efektnom, iznijansiranom i dobro komponovanom romanu Otkako sam kupila labudazgušnjava se, ubrzava i izoštrava atmosfera jednog nerazrešenog, pa utoliko i uzbudljivijeg odnosa.

Pesnikinja, pripovedačica, romansijerka Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977) do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i roman. Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski. Za svoj prethodni roman Satovi u majčinoj sobi dobila je Evropsku nagradu za književnost (EUPL) 2016. godine. Njena knjiga pesama Razmnožavanje domaćih životinjanagrađena je nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora pisanu na srpskom jeziku (2018). Tanja Stupar Trifunović živi u Banjaluci.