plato 1

Plato: desetak novih knjiga na Sajmu

Izdavačka kuća Plato za ovaj Sajam knjiga predstaviće desetak novih knjiga.

Od pisaca koje objavljuje od ranije pred publikom će se naći novi roman Viktora Peljevina pod nazvom „T“ u kojem se iščitava zamaskirana priča o Lavu Tolstoju ali u prepoznatljivom Peljevinovom maniru prikazivanja začudne stvarnosti i potrage za smilom oslanjanjem na istočnjačku filozofiju. Od Nikola Amanitija biće objavljena zbirka priča „Zverinjak“ u kojoj je napravljen izbor od nekih ranijih priča ovog autora ali su uvršećene i nove.

Danski pisac Peter Heg koga publika pamti po kultnom romanu Osećaj gospođice Smile za sneg biće prestavljen novim romanom „Deca čuvara slonova“ u kojem se ponovo kroz avanturističko-detektivki zaplet prati porodična drama i pokreću teme o globalnim političkim i religijskim mahinacijama zbog kojih druđtvo i porodica zapadaju u krizu,.

Plato će prestaviti dvojicu savremenih brazilskih pisaca: Žoao Almina sa romanom „Slobodan grad“ u kojem on pripoveda o nastanku Brazilije kroz sećanje junaka na svoje odrastanje u tom gradu dok se gradio i na svoju složenu porodičnu istoriju. Drugi autor, Kristovao Teza, je jedan od najprevođenijih savremenih brazilskih pisaca i publika će imati prilike da čita njegov roman „Večni sin“ dirljivu a vrlo optismističnu priču o ocu kojem se rodio sin sa Daunovim sindromom.

Kanadski pisac letonsko-sovjetskog porekla, David Bezmozgis, koji spada u najtalentovanije pisce današnjice biće prestavljen svojim romanom „Slobodan svet“ gde autor uz autobiografsku okosnicu ispreda priču o sovjetskim Jevrejima koji su sedamdesetih godina dobili dozvolu za iseljenje i odlazak u novi, slobodni svet. Ova porodična drama odigrava se u Italiji gde iseljenici kao u nekom čistilištu provode vreme čekajući dokumenta i dozvolu za ulazak u veliki, obećani, slobodni zapadni svet Kanade ili Amerike.

Poljski pisac Kšištof Varga koji je čitaocima poznat od ranije biće gost Platoa i poljske ambasade u okviru programa predstavljanja Poljske kao počasnog gosta. Plato će objaviti Vargin nanoviji roman „Trunje“, izrazito duhovitu ali gorku sliku savremnog društva i čoveka, gde se u velikoj meri prepoznaju sličnosti i podudaranja našeg i poljskog načina života. Gost sajma biće i mađarski pisa Laslo Krasnahorkai čiji roman „Melanholija otpora“ je upravo objavljen.

Od domaćih pisaca publika će imati priliku da čita roman Nebojše Milosavljevića „Sveti Nikola u Torontu“ koji se nadovezuje na njegove nenadmašne priče iz zbirke „Zašto volim Kanadu“. Predstavljena će biti i nova zbirka priča Veselina Mišnića, kao i roman Predraga Smiljkovića „Slike u vodama“ i roman prvenac dramskog pisca Dušana Ristića pod nazivom „Ceremonija“.