Tomislav Marinkovic Vecito sada

Nova knjiga Tomislava Marinkovića u izdanju Arhipelaga

Nova knjiga Tomislava Marinkovića Večito sadaupravo je objavljena u izdanju Arhipelaga, u poznatoj pesničkoj ediciji Element.

– Pesme u knjizi Večito sadapolaze od povlašćenih trenutaka svakodnevice u kojima se, u smeni tamnih i svetlih principa i u njihovom dodiru i prožimanju, ukazuju same osnove istinske egzistencije. Ti trenuci, nezavisno od toga koliko su trajali i da li se do njih dolazi postupkom melanholične evokacije ili pak lirskom deskripcijom koja nastoji da očuva nenarušivost prvobitne ekspresije, postaju večito sadapesničke uobrazilje i ljudskog iskustva. Na toj osnovi Tomislav Marinković oblikuje zaokruženu i dosledno izvedenu knjigu pesama, sa unutrašnjom pričom koja se pomalja iz pesme u pesmu i iz ciklusa u ciklus. Pažljivo istražujući stvarna i moguća iskustva, ono što se pamti i ono što se sluti, pesnik otkriva vremenske slojeve koji se stapaju u neprocenjivo ivečito sadaiskustva. Tako ovaj pesnik „otplaćuje još jednu ratu poeziji“ – kaže glavni urednik Arhipelaga  Gojko Božović povodom nove knjige Tomislava Marinkovića.

Rođen 1949. godine u Lipolistu kod Šapca, gde i sada živi, Tomislav Marinković je pre knjige Večito sadaobjavio osam pesničkih zbirki i dve knjige izabranih pesama. Za knjigu Škola trajanjadobio je nagradu „Branko Miljković“, dok je za knjigu za knjigu Običan životdobio Nagrade „Vasko Popa“ i „Miroslav Antić“. Za ukupno pesničko delo nagrađen je Disovom nagradom (2016). Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, španski, portugalski, japanski, slovenački i makedonski jezik.

Marinković je objavio i knjigu sećanja na detinjstvo Putovanje u orahovoj ljusci. Priredio je knjigu najlepših priča i pesama o biljkama i prijateljstvu Pisac u vrtu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhipelag

www.arhipelag.r