Screenshot 2022 10 22 at 12.54.31

Na 65. Međunarodnom sajmu knjiga preko 160.000 posetilaca

65. Međunarodni beogradski sajam knjiga je održan od 23. do 30. oktobr, kada je nastupilo 416 direktnih izlagača (izlagači i suizlagači od čega 325 domaćih direktnih izlagača i 91 inostranih direktnih izlagača) i održano 525 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača. Takođe, predstavljene su i četiri izložbe.

Na sajmu knjiga osim izdavača iz Srbije učestvovali su izdavači i iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Kine, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Indije , Nemačke, Poljske, Egipta i Mađarske

U ulozi počasnog gosta na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavila se Rumunija.

Osvrćući se na protekle sajamske dane, ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidoju zahvalila se Beogradskom sajmu i Beogradu što je štand Rumunije i sam bio odličan domaćin. “Naši gosti, rumunska književnost, rumunski pisci, rumunski izdavači, ali i kolege iz Ministarstva kulture, sa visokim profesionalizmom su predstavili našu zemlju”.

“Imali osam sveobuhvatnih dana, sa veoma bogatim programom u kojem su učestvovale naše kolege iz Rumunije, ali i druge institucije iz Rumunije, koje su dale svoj doprinos.  Zahvalnost dugujemo Rumunskom kulturnom institutu, Nacionalnoj biblioteci Rumunije i izdavačima koji su pomogli da oni budu zajedno sa nama. Uverena sam da će se trud i rad ekipe koja je doprinela da se Rumunija predstavi na visokom nivou nastaviti u narednom periodu i da ćemo imati veliki broj prevoda, kako sa rumunskog na srpski tako i sa srpskog na rumunski jezik”, istakla je Davidoju.

“Uspostavljanje ove i ovakve veze bilo je počelo i poželjno odavno. Zahvaljujem se i našim saradnicima iz Srbije, koji su doprineli da se Rumunija ovako kvalitetno predstavi i da ovo mišljenje dele svi posetioci koji su prešli prag rumunskog štanda. Pozivam vas da i sledeće godine posetite naš štand, jer sam razumela da se svima svidelo ovde i da ćemo se ponovo vratiti”, poručila je ambasadorka Rumunije.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Preuzimajući počasno domaćinstvo od Rumunije, francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar čestitao je svojoj rumunskoj koleginici na “divnom štandu i na bogatom programu koji su pokazali na Sajmu knjiga”. “Rumunija je velika frankofona zemlja i nema sumnje da sam ovaj čin primopredaje “otvorene knjige” simbolizuje snažnu privrženost Srbije frankofoniji”.

Ambasador Košar je izrazio zadovoljstvo što preuzima ovu “otvorenu knjigu” i radost  zbog počasnog gostovanja Francuske na Sajmu knjiga 2023, koje je “od izuzetnog značaja za Francusku”.

Na sajmu su proglašeni izdavači godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavači iz dijaspore, posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga, najlepša dečja knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

Za izdavače godine 2022. proglašeni su Prometej, Novi Sad i Pravoslavna reč, Novi Sad.