fbpx

Medijska pismenost i medijska kultura

Ovo je prvi u seriji razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia. Razgovori će biti realizovani u deset gradova Srbije (Novi Sad, Niš, Novi Pazar, Subotica, Užice, Vršac, Kragujevac, Vranje, Šabac, Zaječar). U pitanju su Medijska pismenost i medijska kultura, o čemu će se govoriti u ponedeljak 15. maja u 12h u Medija centru Vojvodine.

Kako i sam naziv sugeriše – „Medijska pismenost i medijska kultura“, teme koje će biti predmet razgovora biće: značaj medijske pismenosti za kvalitetno novinarstvo; ko je odgovoran za medijsko opismenjavanje (država, škola, fakulteti, ustanove kulture, mediji…); razvoj medijske pismenosti među novinarima; značaj istraživanja (fact checking), odabir i provera izvora; uloga javnog servisa u obrazovanju građana; medijska manipulacija; kako tehnologija određuje stepen pismenosti; medijska pismenost u dobu građanskog novinarstva; medijska pismenost u obrazovnom sistemu u Srbiji – za i protiv, neformalni oblici medijskog opismenjavanja…

Moderator: Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, novinar, književnik i esejista, urednik portala Autonomija.info i izdavačke kuće „Cenzura“.

Sagovornici: Maja Vukadinović – kulturolog i analitičar medija, Dubravka Valić Nedeljković – profesorka Medijskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dejan Pralica – šef Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Gordana Nonin – novinarka lista „Danas“.

Vvodničarka: Milena Dragićević-Šešić – profesorka Menadžmenta u kulturi i Teorije medija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Ove godine navršava se 20 godina pisustva edicije Multimedia, izdavačkog preduzeća Clio, u stručnoj i široj javnosti. Nedavno, na 23. međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, uručeno je i poslednje u nizu priznanja – Povelja Novosadskog sajma za dvadesetogodišnjicu uspešne aktvinosti što je četvrto priznanje dosadašnjem uredničkom konceptu i aktivnostima.

 

More Stories
Barcaffè espresso, premijerno na najznačajnijem sajmu espressa u Trstu