Screen shot 2013 10 17 at 14.40.31

Gosti EUNIC-a na Sajmu knjiga

Članovi EUNIC tima u Srbiji potrudili su se da na ovogodišnji sajam dovedu i brojne goste koji će približiti posetiocima sajma različite aspekte evropske književnosti.

EUNIC čine Instituti za kulturu država Evropske Unije i odeljenja za kulturu ambasada čiji je cilj da promovišu evropsku kulturu. EUNIC u Srbiji je jedan od prvih ogranaka u svetu i danas ga čine: Austrijski kulturni forum, British Council, Francuski institut, Goethe-Institut, Helenski fond za kulturu, Institut Servantes i Valonija Brisel. Pridruženi članovi su odeljenja za kulturu ambasada Holandije, Mađarske, Portugala i Švedske.

Ambasada Švedske u Beogradu ugostiće na ovogodišnjem sajmu švedsku autorku stripova, Lenu Olmark. Autorka će u utorak i sredu, 22. i 23. oktobra u 11.30h održati radionice za decu čija glavna tema će biti kreativnost, mašta i prava dece. Naime, duhovi su česti junaci u njenim stripovima i upravo će se motiv duhova koristiti kao metafora za strah i mogućnost transformisanja emocije straha u kreativnost.

Ambasada Portugala i Institut Kamoiš organizuju u sredu, 23. oktobra, od 12.00 do 14.00h u Strip sali radionicu kreativnog pisanja „Najveći cvet na svetu“ koju će voditi naša poznata spisateljica za decu Jasminka Petrović. Radionica je inspirisana pričom za decu „Najveći cvet na svetu“ portugalskog nobelovca Žozea Saramaga.

Austrijski kulturni forum ugostiće u sredu, 23. oktobra, u 19.00h na štandu EUNIC-a na sajmu austrijske umetnice Marianu Jungmajer i Ursulu Keler koje će čitati odlomke i priče sa putovanja iz romana „Boje jesenjeg drveta“ Mariane Jungmajer.

Institut Servantes i Institut Kamoiš ugostiće u sredu, 23. oktobra, u 20.00h u Institutu Servantes novinarku, književnicu i prevodioca Pilar del Rio Sanćes (Granada, 1950) udovicu portugalskog nobelovca Žozea Saramaga i predsednicu njegove fondacije. Ona će održati predavanje „Žoze i Pilar, jer smo svi stanovnici Iberijskog poluostrva.“ Biće obezbeđen simultan prevod.

British Council ugostiće u subotu, 26. oktobra, u 16.00h u sali Borislav Pekić britansku književnicu Lornu Gib, autorku biografije čuvene britanske spisateljice Rebeke Vest. Upravo na sajmu predstaviće u vidu predavanja život ove jedinstvene spisateljice, njen turbuletan život, ljubav prema staroj Jugoslaviji i razočarenja u njenom privatnom životu.