PJM 2984

Wiener Städtische osiguranje predstavlja kolekciju savremenih umetničkih dela

U prisustvu visokih zvanica iz sveta kulture, umetnosti, nauke, politike i predstavnika medija u Kući legata u Beogradu u sredu veče, 4. oktobra, je svečano otvorena izložba dela savremene umetnosti iz kolekcije Wiener Städtische osiguranja pod nazivom „Collecting is Connecting“ (Kolekcionarstvo povezuje).

U narednih mesec dana, sve do 3. novembra, svi građani, ljubitelji umetnosti moći će besplatno da vide deo bogate kolekcije Wiener Städtische osiguranja, koju čini preko 300 dela savremene umetnosti, od 65 srpskih umetnika. Ovom izložbom kompanija najavljuje pokretanje projekta „Wiener ART“, koji će kroz mnoštvo inicijativa biti stalno prisutan u kulturnom životu Srbije. Pored izložbi u gradovima Srbije, kompanija će intenzivno raditi i na promovisanju savremene umetnosti među mlađom populacijom i u sredinama gde javnost ređe ima priliku da se upozna sa delima savremene umetnosti naše zemlje.

„Odgovorno ponašanje prema društvu jedan je od prioriteta naše kompanije, što smo pokazali nebrojeno puta do sada. Izložbom i čitavim projektom „Wiener ART“ pravimo korak više jer želimo da pomognemo da se široj javnosti predstave vrednosti savremene umetnosti. Želja nam je i da ukažemo na stvaralaštvo mladih umetnika koji su jedan od ključnih stubova našeg društva. Kulturno stvaralaštvo koje čini našu kolekciju dokazuje da srpska kultura prati svetske trendove i stalno se razvija“, izjavila je Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

Sa željom da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, kompanija je pre šest godina započela otkup dela savremene umetnosti u saradnji sa kustosom Slavkom Timotijevićem. Jedinstvena kolekcija danas se sastoji od umetničkih slika, crteža, skulptura, grafika, fotografija, a sadrži i tri svetlosne instalacije. Izložba „Collecting is Connecting“ predstavlja vrhunska dela savremene domaće umetnosti. Ima četiri izložbene postavke, od kojih će svaka trajati nedelju dana i to po sledećem rasporedu:

– I izložba od 4. do 11. oktobra – „Vrhunska dela savremene umetnosti iz kolekcije Wiener Städtische“

– II izložba od 12. do 18. oktobra – „Doživljaj prirode na razmeđi dva milenijuma“

– III izložba od 19. do 25. oktobra – „Radovi specifičnih konteksta“

– IV izložba od 26. oktobra do 3. novembra – „Ana Knežević, ujedinjeni radovi“.

Sva umetnička dela biće izložena u Kući legata (Knez Mihajlova 46), koja je otvorena svakog dana od 10 do 20 časova.

Izvor: BizLife

Foto: BizLife