epoz GHvodjenje

Vođenje kroz izložbu Gotfrida Helnvajna

Muzej savremene umetnosti organizuje vođenje kroz izložbu Gotfrida Helnvajna „Između nevinosti i zla“ u subotu, 5. decembra u 13 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2).

Vođenje će održati kustoskinja izložbe Mišela Blanuša.

U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića izloženo je 17 slika velikih formata iz raznih ciklusa stvaralaštva Gotfrida Helnvajna: Bogojavljanje, Žamor nevinih, Užasi rata… Izloženi radovi na poseban način prezentuju teme kojima se Helnvajn bavi: kritika društveno-političke situacije, zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, nacizma i Holokausta, neretko ih povezujući s motivima poput nasilja nad decom, dečjeg nasilja i pedofilijom.

Iskustvo iz detinjstva provedenog u postnacističkom Beču, u kojem se o ovim temama nije govorilo, iritiralo je Helnvajna, pa je kroz svoju umetničku karijeru izrazio kritiku i bunt protiv ratnih strahota i politike nacionalsocijalizma. Podstaknut atmosferom ovakvog okruženja, Helnvajn počinje da izučava istoriju fenomena svireposti i nasilja nad bespomoćnim i nevinim ljudima, uglavnom koristeći motiv deteta. Svojim prvim akvarelom predstavio je ranjeno, okrvavljeno dete, čime je postavio temelj ikonografiji koja će obeležiti čitavu njegovu karijeru, dok će realizam i hiperrealizam biti njegovo glavno stilsko obeležje. Slikajući decu na uznemirujući način, ali i u njihovoj neprikosnovenoj lepoti, umetnik ih predstavlja istovremeno kao simbole nevinosti i zla.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Drugi deo izložbe predstavljaja 16 fotografija koje su izložene u Salonu MSU. To su većinom autoportreti, ali i fotografije iz ciklusa nastalih u saradnji s muzičarom Merilinom Mensonom.

Gotfrid Helnvajn (Gottfried Helnwein, 1948) je poznati austrijsko-irski slikar koji se bavi i fotografijom, instalacijom i performansom. Svojim provokativnim radovima često izaziva burne reakcije kod posetilaca, tako da su njegove izložbe jedne od najposećenijih izložbi savremenih umetnika. Njegovu retrospektivu u bečkom Muzeju Albertina krajem 2013. posetilo je 250.000 ljudi i to je čini najposećenijom izložbom jednog živog umetnika u celokupnoj istoriji tog muzeja. Pored Albertine, imao je samostalne izložbe u Muzeju moderne umetnosti u Strazburu, Jelisejskom muzeju u Lozani, Ruskom državnom muzeju u Sankt Peterburgu, Kalifornijskoj palati Legije časti u San Francisku, Zemaljskom muzeju Rajnske oblasti u Bonu, kao i mnogim drugim galerijama i muzejima, a učestvovao je i u brojnim grupnim izložbama širom sveta.

Izložba traje do 18. januara 2016. godine i otvorena je za posetioce svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.