01
Zemlja doseljenika Tuga zbog primoranosti na odseljavanje. Robledo de Valdeoras. Orense, 1983. / Benito Roman

„Veličanstvena decenija“ kroz objektiv Benita Romana


Izložba fotografija čuvenog foto-reportera Benita Romana „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi.“ sinoć je otvorena u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Sledeća vođena tura biće održana 17. decembra u 12 časova, na srpskom jeziku, a po potrebi sa prevodom na španski i engleski.

Uspostavljanje demokratije u Španiji kod mnogih fotografa probudilo je želju da ovekoveče taj trenutak. Nova sloboda potisnula je nekadašnje strepnje i odstranila formalnost iz novinske fotografije, kao i potčinjenost društveno-političkoj vlasti. Iznenada su ponovo zaživeli dokumentarni radovi, marginalizovani u periodu diktature. Radovi koji su prikazivali drugačiju sliku Španije od one zvanične, a koje su u delo sproveli vrlo značajni fotografi. Benito Roman bio je jedan od njih.

Ova postavka obuhvata rad čuvenog foto-reportera između 1975. i 1985. godine, koji svojim objektivom beleži društvenu realnost, suočenu sa velikim promenama u sistemu usled novih političkih okolnosti. Roman u prvi plan stavlja svakodnevicu običnih ljudi, stalni kontrast između stvarnog i zvaničnog života vodećih političkih činovnika, sveštenstvo i ekonomiju.

„Portret te dekade podrazumeva putovanje kroz Madrid, grad u kom se ogleda čitava Španija i koji spaja straćare i nebodere, sindikalce i poslodavce, slobodare i konzervativce, verujuće i nevernike, intelektualce i glasnogovornike, junake i seljake, zanatlije i umetnike koji nam u svetlu prohujalog vremena deluju krhko, čedno, ljupko i emotivno“, navodi kustos izložbe, španski urednik i fotograf Ćema Konesa. Beograd je prvi grad u koji ova izložba stiže, nakon uspešnog premijernog predstavljanja u Madridu.

Benito Roman (Madrid, 1950) počeo je da radi kao foto-reporter početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon studija primenjenih umetnosti u Madridu ubrzo je počeo da sarađuje sa brojnim štampanim medijima kao što su: El País, El Mundo, Interviú, Época, Panorama, Triunfo, Opinión, Gaceta Ilustrada, La Calle, El Periódico de Madrid, Dinero… Ostvario je višegodišnje saradnje sa brojnim novinskim agencijama, kao i sa inostranim listovima među kojima je i Newsweek.

Jednom mesečno, Institut Servantes organizovaće stručna vođenja kroz izložbu „Veličanstvena decenija. Sledeća vođena tura biće održana 17. decembra u 12 časova, na srpskom jeziku, a po potrebi sa prevodom na španski i engleski. Ulaz je besplatan.

Izložba će biti otvorena do kraja februara 2023. godine.