Deroko

UK Parobro dodelio nagradu istoričarki umetnosti dr Dubravki Preradović

U subotu, 4. septembra  u UK Parobrod dodeljena je nagrada „Aleksandar Deroko“ dr Dubravki Preradović istoričarki umetnosti za izložbu „GABRIJEL MIJE ISTRAŽIVANjA STARE SRPSKE ARHITEKTURE“, koja uključuje katalog i zbornik naučnih radova o Gabrijelu Mijeu, francuskom vizantologu, istoričaru umetnosti i estetičaru, održanu u Galeriji nauke i tehnike SANU septembra 2019. godine.

Ovaj kompleksni i sveobuhvatni poduhvat čiji značaj prevazilazi granice lokalnog i nacionalnog predstavlja rezultat iscrpnih višegodišnjih istraživanja dr Dubravke Preradović kroz arhivsku i dokumentarnu građu koja se čuva u Centru Gabrijel Mije na Praktičnoj školi visokih studija i u Mijeovom legatu na Kolež de Fransu u Parizu, kao i u zaostavštinama njegovih đaka i saradnika arhitekata – Đurđa Boškovića, Aleksandra Deroka i Milana Zlokovića u Beogradu. Zahvaljujući autorkinim opsežnim  istraživanjima bilo je moguće naučno utemeljeno predstaviti, interpretirati i valorizovati Mijeov, ne retko pionirski, višedecenijski terenski rad na našim prostorima kao i njegove rezultate. Važan deo ovog projekta je posvećen Mijeovim srpskim đacima, kao što su Đurđe Bošković i Aleksandar Deroko. Stoga je, kako na izložbi u Galeriji nauke i tehnike SANU kao i u obe publikacije prof. Deroko dobio zasluženo mesto.

Žiri je na osnovu analize prispelih radova jednoglasno odlučio da dodeli tri specijalna priznanja nagrade „Aleksandar Deroko“.

Za doprinos naučnom, metodološkom, istoriografskom poznavanju života i dela Aleksandra Deroka specijalno priznanje se dodeljuje arhitekti prof. Renati Jadrešin Milić, urednici posebnog broja naučnog časopisa SAJ Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, objavljenog 2019. posvećenog profesoru Aleksandru Deroku.

Specijalno priznanje dodeljuje se dr Dragani Kuprešanin za  izložbu “Nevidljivi talas – eksperimentalni taktilni strip”, realizovanu u Likovnoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca u 2020. godini.

U oblasti arhitekture i urbanizma specijalno priznanje žiri je dodelio projektantskom timu za Zonu 8 Linijskog parka koji čine Tomica Mišljenović, Marko Nikolajević, Petar Tošić, Ivana Korica, Miloš Stojković Minić i Una Korica.

UK Parobrod ustanovio je bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“ početkom 2021. godine, i ona se dodeljuje prvi put, s ciljem da podrži autore koji su dali jedinstven, autentičan doprinos kulturi na Opštini Stari grad.

Članovi žirija koji su izabrali dobitnika nagrade su:

–           Prof. Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu

–           Prof. Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti

–           Dr Marina Pavlović, istoričarka arhitekture i zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Novčani iznos nagrade je 120.000 dinara, a podršku su dali Opština Stari grad i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.