svetlost cetkicom sase montilja 311

Svetlost četkicom Saše Montilja

Izložba slika otvorena do 23. novembra, hol NBS-a

Dobropoznate sove, ali i slepi miševi, voda i mistični pejzaži motivi su radova prikazanih na aktuelnoj izložbi Svetlost, slikara Saše Montilja. Izložba je svečano otvorena prošlog petka, 9. novembra, a javnosti će biti dostupna do 23. novembra u holu Narodne banke Srbije…

Slikar mlađe generacije Saša Montiljo priredio je još jednu impresivnu samostalnu izložbu, pod nazivom Svetlost, koja je izazvala veliku pažnju ljubitelja, ali i medija.

Montiljo

Hol Narodne banke Srbije, zbog svoje prostranosti, veoma prija Montiljovi radovima, jer dopušta oku posmatrača da sagleda fantastična dela i sa velike udaljenosti, što budi jedan poseban vizuelni užitak- jedan rad doživljavate dva puta. Preciznost i pedatnost svakog poteza vidljivi su iz bliza. Iluzija pokreta, pa čak, moglo bi se reći, i 3D efekat prisutni su kada slike posmatramo s veće udaljenosti.

U okviru izložbe Svetlost izloženo je oko tridest radova, nastalih u periodu od 2009. do 2012. godine, mada ima i nekoliko ranijih radova. Sve slike su, kao što smo već i od Montilja mogli i da očekujemo, uramljene ručno rađenjim, unikatnim ramovima koje je slikar sam napravio.

Montiljo

S obzirom da su izloženi radovi grupisani pod nazivom Svetlost, slikar Saša Montiljo o svetlosti kao pojavi kaže: “Svetlost nije slučajno arhetip za sve što je dobro jer bez nje ne bi bilo ni života, bar ne u ovom obliku.

Sa naučne strane posmatrano, sve što je živo sadrži biofotone, tako da je deo Sunca i u nama samima. Što smo zdraviji i srećniji, jače i svetlimo. Kao što voćka koju je priroda stvorila sadrži više tih čestica od one na kojoj je čovek intervenisao genetskom modifikacijom.

Za mene i moje slikarstvo odgovarajuća svetlost je ona koju Sunce daje dok je blizu horizonta. Tada nam prikazuje bogatstvo boja, čitav spektar savršeno uklopljen u celinu. Svetlost Sunca nam je značajna čak i noću kada nam je Mesec “izvodi” i svojom belinom oplemenjuje zemaljske pejzaže.”

Pored slika, Montiljo je ovom prilikom predstavio i svoju monografiju. Tvrdim povezom objedinjeni su radovi nastali u periodu od 2000. do 2012. godine. Raspoređeni su po temama – Ambisi, Mreže, Duhovi šume. Tu su i radovi pod nazivom Mimikrija koji predstavljaju oslikane cepanice. Monografija obuhvata 150 slika Saše Montilja.

Montiljo

O slikarstvu Saše Montilja, u monografiji, Dejan Đorić kaže“Predstavljajući u likovnom smislu novi svet, Motiljo je pošao od ideje koja ne potiče iz naše umetnosti. U pitanju je “magični realizam”, forma koju su pojedini moderni realisti iskoristili da se udalje od hiperrealnog.” 

Izložba Svetlost je osma samostalna izložba slikara Motilja. Interesanto je da je ovaj umetnik i prošle godine izlagao u slično vreme, takođe u novembru, kada je predstavio svoje slike izložbom Mreže.

Montiljo

foto: Tijana Janković