Srđan Đile Marković i Lazar Sakan

“Success” Srđana Đileta Markovića

Otvaranje izložbe “Success” Srđana Đileta Markovića biće održano 21. septembra u 19 sati u New Moment galeriji.

Izložbu “Success” su kao koautori osmislili Đile Marković, slikar, frontmen benda Supernaut i ključna figura beogradske andergraund scene, i Lazar Sakan, vlasnik galerije New Moment. Obuhvata ukupno šest radova povezanih “mantrom uspeha”.

“Sve izložene slike su nastale ove godine. Hteo sam da priredim Điletovu izložbu, ali u startu nismo imali zacrtan concept, već je izložba nastajala u hodu. Ideja je bila da krenemo od jedne slike, pa da vidimo kako će ona da utiče na sve druge. Igra slučaja je bila da se meni svidela slika Gitariste i od nje je sve počelo. Za pet meseci bile su gotove i ostale slike iz serije “Success”, a “Mantra” nekako sublimira celu izložbu”, kaže Sakan.

U osnovi Điletove “Mantre” je “Primov algoritam”.

“Zovu ga pohlepni algoritam. On je jedan od obrazaca novog industrijskog dizajna. Kako spakovati što više informacija na što manje prostora. Tako se pakuju matične ploče, automobilski motori… Neodoljivo podseća na neku indijsku mandalu”, objašnjava Marković.

Postavka će moći da se pogleda do 21. oktobra, a stub koji je oslikao Đile Marković ostaće stalni deo galerije New Moment.