fbpx

Srpski umetnik Vladimir Lalić u konkurenciji za francusku prestižnu nagradu

Umetnik Vladimir Lalić ušao je u najuži izbor prestižne francuske nagrade za slikarstvo – nagrade Fonda Antoan Maren, za koju ga je predložio čuveni srpski i francuski akademik i slikar Vladimir Veličković.

Kako se navodi na sajtu te fondacije konačni dobitnici prve, druge i treće nagrade fonda biće poznati 9. juna na svečanom uručenju nagrada na velikoj izložbi u galeriji Munisipal Hulio Gonzales u Parizu.

Komisija za dodelu nagrade u kojoj su umetnici Pat Andrea, Gabrijela Moravetz, Gi de Malerb itd, biraće između 12 mladih slikara, koje su predložili renomirani umetnici, Damjan Derube, Simon Pasjeka Antonio Segui, Jan Voš…

Lalić je trenutno u Parizu u umetničkoj rezidenciji Cite des Arts gde radi na rescentnim radovima sa kojima će se predstaviti na ovoj izložbi.

Autor: Vladimir Lalić / Foto: Anthony Lycette
Foto: Anthony Lycette

Fondacija Antoan Maren, kao i nagrada, inicijativa su jedne od najvećih evropskih fabrika umetničkog materijala koja postoji od 1947, a koju je osnovao Antoan Maren.

Maren (1928 – 1995), industrijalac iz Arkeja, naselja kod Pariza, u departmanu Dolina Marne, bio je blizak slikarima iz tog grada.

U njegovu čast nagrada se dodeljuje od 1997. za 12 mladih slikara.

More Stories
Mračne tajne naizgled idiličnog gradića: Riverdejl – početak svega