put za evropu

Put za Evropu sa Principom* ili bez

Izložba Put za Evropu sa Principom* ili bez (izbor radova umetnika iz Kolekcije Oktobarskog salona) biće održana od 4. do 19. decembra u Palata Porcia u Beču.

Sto godina nakog početka Prvog svetskog rata, tokom 2014., Srbija će se na „putu za Evropu” zaustaviti u različitim evropskim gradovima. Izložba u Beču je prva stanica. Svaka sledeća će predstaviti radove koji se bave specifičnom temom vezanom za određeni kontekst i prostor.

Potreba za stalnim preispitivanjem identiteta, lične i zajedničke prošlosti i istorije, dovodi do igre rečima koja put pretvara u trip – specifično stanje svesti – koji nas na putu ličnog i zajedničkog razvoja istovremeno gura napred, ali i stvara prostor za greške.

S druge strane, postavlja se pitanje principa na osnovu kojih delamo.

Umetnici: Ana Adamović, Radoš Antonijević, Uroš Đurić, Marko Lulić, Vladimir Miladinović, Darinka Pop Mitić i Milica Tomić u svojim radovima bave se upravo pitanjima principâ, principijelnim i neprincipijelnim odlukama na polju ličnog, umetničkog i javnog prostora.

Kustoskinje su Mia David i Zorana Đaković Minniti.

Izložba se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Saveznim Ministarstvom za prosvetu, umetnost i kulturu Republike Austrije i Ambasadom Republike Srbije u Austriji.