E4K8828 e1418125789175

Polarnu svetlost Parizu donela Aleksandra Stratimirović

Northern Lights, svetlosna instalacija umetnice Aleksandre Stratimirović, postavljena je u parku Kraljevske palate u Parizu, a ritam koju svetlosne promene prate bazira se na muzičkoj podlozi Air On A G String, francuskog sastava Jacques Loussier Trio.

Instalacija Polarna svetlost instalirana je  povodom zvanične posete švedskog kraljevskog para Parizu. Instalaciju je svečano otvorila Kraljica Švedske 2. decembra.

Autorka instalacije Aleksandra Stratimirović je u  Beogradu organizovala festival Beograd svetlosti. Njeno jednostavno i duhovito rešenje za osvetljenje Kulturnog centra Grad, u vidu prepoznatljivih crveno belih abažura, takođe predstavljenog u obliku Sweet Home instalacije na festivalu u Singapuru, bilo je i jedna od glavnih preporuka prilikom izbora umetnika za projekat u Parizu.

“Aurora borealis (Severna Polarna svetlost) je spektakularan prirodni svetlosni fenomen koji se pojavljuje na nebu severne zemljine polulopte. Inspirisana ovom magičnom igrom svetla želela sam da prenesem deo atmosfere severa u prelepo istorijsko okruženje parka Jardin du Palais Royal u Parizu.  Polazište mi je bila vizija “održive budućnosti” kompanije IKEA pa sam to pokušala da fizički predstavim koristeći njihove proizvode koji se baziraju na najsavremenijim LED tehnologijama prilagođenim širokoj upotrebi. Ovaj rad, povezujući švedsku prirodu i prepoznatljivi ambijent istorijskog Pariza, simbol je lepote kulturne interakcije i prijateljstva, ” umetnica Alksandra Stratimirović govori o svojoj inspiraciji za ovaj rad.

Northern Lights za Jardin de Lumiére IKEA  je rad  nastao na inicijativu IKEA France i ambasade Švedske u Parizu, u saradnji sa Le Centre des Monuments Nationaux.

Aleksandra Startimirović je rođena u Beogradu gde je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Od devedesetih godina nastavlja školovanje u Stokholmu gde trenutno živi i radi. Radi sa svetlom kreirajući veliki broj skulptura i instalacija u javnim prostorima. Učestvuje na brojnim festivalima svetla sirom sveta kao umetnik i predavač.

Photo credits: Agence ubi bene