3. Tokyo by night 1990 2007 2017 Video

Otvorena samostalna izložba Bojane Barltrop The Great Chain of Being

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) predstavlja izložbu Bojane Barltrop “The Great Chain of Being” od 26. maja do 3. jula 2017. godine. U subotu, 27. maja u 13 časova biće održan razgovor sa Bojanom Barltrop i Marinom Martić.

Bojana Barltrop je umetnica koja je reputaciju stekla na beogradskoj i jugoslovenskoj umetničkoj sceni, baveći se performansom i fotografijom pod imenom Bojana Komadina. Prepoznatljiv tematski i koloristički uticaj klasičnog slikarstva, od baroka i manirizma do engleskih prerafaelita, prati čitav njen opus, a kao osnovne teme u njenom radu izdvajaju se autoportret, mrtva priroda i floralni motivi.

Sredinom sedamdesetih godina 20. veka na beogradskoj umetničkoj sceni pojavio se polaroid kao novi instant medij i brzo je postao predmet interesovanja umetnika okupljenih oko Srećne galerije Studentskog kulturnog centra (Dragan Papić, Dragan Taubner, Ljubomir Šimunić, grupa Izgled, i dr.). Iako je nekoliko puta izlagala svoje radove u Srećnoj galeriji, Bojanin rad se ipak stilski i tematski razlikuje od autora ove generacije. Bitna karakteristika Bojaninog rada je originalan pristup mediju fotografije, naročito korišćenje polaroida koji je ostao konstanta njenog izraza tokom čitave karijere. Ona polaroid koristi kako bi na svojstven način ispričala najdraže uspomene, one koje se pričaju samo najbližim prijateljima, a koje posmatrača polako uvode u intimu Bojane Barltrop.

Sam naziv izložbe referiše na ideju o „velikom lancu postojanja“, koja potiče još iz starog veka, a koju je Artur O. Lavdžoj, američki filozof , opisao najpre u svojim predavanjima koja je držao na Harvardu 1932. i 1933. godine, a zatim i u knjizi „Veliki lanac postojanja: Proučavanje istorije jedne ideje“ (1936). Inasistirajući na „unutrašnjoj vrednosti raznolikosti“, Lavdžoj iznosi inspirativnu istoriju koncepcije univerzuma kao velikog lanca, povezanog unapred determinisanim stupnjevima. Svako od nas te stupnjeve prolazi u toku svog života.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Na sličan način, izložba u Legatu Čolaković teži da oslika taj poseban univerzum Bojane Barltrop, sa svim stupnjevima u životnom lancu. The Great Chain of Being (Veliki lanac postojanja) obuhvata radove iz svih perioda njene karijere, kao i obimnu dokumentaciju njenih umetničkih aktivnosti.

U najnovijoj seriji radova, Bojana ponovo koristi polaroid, koji je upravo poslednjih godina doživeo svoj veliki povratak na umetničku scenu. U tim radovima ona se, kroz ličnu i porodičnu istoriju, bavi i istorijom zemlje iz koje je odavno otišla i koje više nema, ali i kolektivnom sudbinom ljudi koji su živeli u njoj. To njenom radu daje univerzalnost i čini ga relevantnim za trenutak u kojem se nalazimo.

Bojana Barltrop rođena je 1949. godine u Skoplju. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku grafika knjige. U Kopenhagenu je pohađala specijalističke studije na Školi za umetnost i dizajn (Skolen for Brugkunst) i Kraljevskom koledžu za grafiku (Grafiske Hojskule). Doktorsku tezu je odbranila na Arhitektonskoj školi u Londonu. Tokom osamdesetih godina 20. veka radila je kao urednik dizajn programa Galerije Sebastijan iz Dubrovnika. Izlagala je samostalno u Galeriji Srećna nova umetnost u Beogradu (1979, 1982), njen rad je uvršten u izložbu „Fotografija kod Srba 1893-1989“ u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (1991), u Muzeju primenjene umetnosti (1992), Kulturnom centaru Beograd (1992). Pored performasa i fotografije, Bojana Barltrop bavi se teorijskim radom, scenografijom i dizajnom. Za svoj rad u oblasti dizajna dobila je veliki broj najznačajnijih nagrada u Jugoslaviji i inostranstvu. Već dvadeset godina živi i radi u Velikoj Britaniji.