Sharif Waked Bath time 2012 Video

Other Stories (Druge priče): Otvorena grupna izložba u galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia

Hestia: Održan okrugli sto na temu kulturne saradnje i razmene u regionu Zapadnog Balkana i šire

U galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia, otvorena je grupna izložba Other Stories (Druge priče), u sklopu bijenala Manifesta 14 Priština i Manifesta 14 Western Balkans Project, koju će svi zainteresovani moći da pogledaju sve do 11. decembra.

Tema izložbe je Palestina, a svoje radove predstavili su umetnici:

Tajsir Batniji (Taysir Batniji, Palestina/Francuska), Larisa Sansu (Larissa Sansour, Palestina/Engleska), Vanđuš Velahu (Vangjush Vellahu, Albanija) i Šarif Vaked (Sharif Waked, Palestina).

’Ovom izložbom Hestia pokušava da izađe iz zone komfora, da ukaže na postojanje nacionalizma paralelnih geografija – i različitih i neposrednih. Paralelni narativi uključuju nekoliko različitih priča kako bi pokrenuli pitanja izvan glavnog toka političkog narativa na određenoj lokaciji, tako da bi ovaj znak pitanja doneo barem mali korak u pravcu ozdravljenja društva’’ – kaže Neva Lukić, kustoskinaj galerije Hestia.

Umetnici na potpuno različite načine pristupaju zadatoj temi, iz različitih perspektiva.

Pošto je sam naziv Manifesta bijenala it matters what worlds world worlds. how to tell stories otherwise (važno je kakve svetove svet svetuje. kako drugačije pripovedati priču)”, izložba u Hestiji takođe nastoji da ispriča priču kroz nekoliko različitih glasova umetnika čiji se pogledi na temu ne odnose samo na njihove lične priče i/ili one koje njihova dela pripovedaju, već i na određene uloge koje umetnici zauzimaju kao i specifični pristupi medijima koje koriste.

Izložbu ‘’Other Stories’’ čine video radovi:

Larisa Sansu predstavlja film ‘’Nation Estate’’, futuristički, gotovo naučno-fantastični kratki film. U ovoj viziji Palestinci imaju svoju državu u obliku jednog nebodera.

Umetnik, Vanđuš Velahu (Vangjush Vellahu), u svom filmu ‘’Fragments II – A Tool of Resistance’’ postaje insajder koji saoseća sa građanima Palestinskog grada Hebron na Zapadnoj obali, stavljajući se na njihovo mesto bez obzira na potencijalnu opasnost koju to može doneti. Njegovi radovi izglagani su u velikom broju muzeja i vaćnih umetničkih institucija širom sveta.

Tajsir Batniji pristupa temi iz vlastitog iskustva, crpeći inspiraciju iz lične priče, ali i iz aktuelnih događaja i istorije u svom filmu ‘’Just as a Precaution’’, dok Šarif Vaked  (Sharif Waked) u svojim video radovima istražuje savremenu propagandu, politiku, strukturalno nasilje i predrasude, ponekad unoseći posebnu vrstu humora u ove teške teme. Njegovi radovi bili su deo postavki najvećih svetskih umetničkih institucija kao što je Gugenhajm muzej u Njujorku, Mori Art muzej u Tokiju, Institut arapskog sveta u Parizu itd..

Kao prateći program, u Jugoslevenskoj Kinoteci biće prikazan film U mene teče magična supstanca (2015.), autorke Jumana Mana.

’Poseban cilj ove izložbe je da se preispitaju dvostruki standardi u današnjem svetu. Nezavisnost Kosova odzvanja u mojim mislima kao mogući način da Palestina dobije ne samo suverenitet kao država, već i slobodu – osnovu čovečanstva. Prihvatanje / priznanje od strane svih drugih nacija je nešto čemu obe države teže. Nešto za šta se čini da je još uvek daleko..

Kako sam odrasla u Španiji, ova situacija me tera da se zapitam o sudbini Katalonije i Baskije. Zašto određena mesta imaju podršku za svoju nezavisnost, dok se za druge čini da to nikada neće postići…’’ – kaže Anja Obradović, osnivačica i kreativna direktorka galerije Hestia.

Pored aktuelne izložbe Other Stories (Druge priče), a u okviru manifestacije Manifesta 14 Priština, Hestia je organizovala i prateći program, stručne razgovore Expert Talks, čiji je fokus kulturna saradnja i razmena u regionu Zapadnog Balkana i šire.

Hestia je proširila geografiju na Grčku i Tursku, kao i na zemlje koje su nekada bile članice Jugoslavije, poput Hrvatske i Slovenije. Geopolitičke oznake predstavljaju granicu ako želimo da razgovaramo o mogućoj saradnji. Trebalo bi da stupimo u dijalog sa drugim susednim zemljama sa kojima delimo zajedničku i sličnu prošlost jačanjem profesionalnih odnosa i obogaćivanjem naših profesionalnih mreža.

Okrugli sto

S tim u vezi je organizovan okrugli sto, a učesnici stručnih razgovora su Branka Benčić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Hrvatska), Kora Girin (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Hrvatska), Leutrim Fishekqiu (Autostrada Biennale, Prizren, Kosovo), Aleksandra Lazar (Wiener kolekcija, Srbija), Suzana Milevska (kustoskinja, Skopje, Severna Makedonija), Alban Nimani (Tulla kulturni centar, Tirana, Albanija), Yasmin Martin Vodopivec (Internacionalni centar za grafičku umetnost, Ljubljana, Slovenija), Svetlana Racanović (Fakultet likovnih umjetnosti, Cetinje, Crna Gora), Görgun Taner (Istanbulska fondacija za kulturu i umetnost, Istanbul, Turska), Ioli Tzanetaki (Nacionalni muzej savremene umetnosti Atina).

Izložba Other Stories (Druge priče) traje do 11. decembra 2022. godine. U sklopu izložbe je planirano nekoliko pratećih programa.

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.

Radno vreme od četvrtka do nedelje od 12 do 18 časova

 hestiabelgrade.com