nista strasno 1

Ništa strašno

Izložba „Ništa strašno“ mladih umetnika Uroša Pavlovića i Miroslava Dajča otvara se u četvrtak 26. decembra u 19h u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad.

U pitanju je interakcija između umetnika Uroša Pavlovića i Miroslava Dajča, kolaborativno vizuelno istraživanje uticaja i otisaka savremenog života i popularne kulture. Izložba je zamišljena kao in-situ instalacija, gde se digtalni printovi apliciraju na staklene zidove/prozore Velike galerije i nastoje da uključe publiku/prolaznike u aktivnu saradnju u opažanju dela. Odabirom određenih slika u maniru crtanih filmova, kao i ponavljanjem niza trivijalnih simbola, ovi crteži preneti u digitalni print, dekodiraju ikonične slike iz neposrednog okruženja komentarišući banalnost masovne (potrošačke) kulture, ali i šire društveno-političke okolnosti. Koristeći se jezikom šablona (pattern language), crteži zapravo prikazuju ‘paterne’ svakodnevice, ukazujući tako na ironični (pod)kontekst (ne)mogućnosti promene i razrešenja kulturalne i ideološke razlike koje se uvek ponavljaju u istom (ne)redu, ali koje još uvek nisu ništa strašno.

Miroslav Dajč (1986) je završio osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za Nove likovne medije. Uroš Pavlović (1986) je diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku.

Izložba traje do 31. januara 2014, a realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.