fbpx

NEVIDLJIVE PRIČE: FOTOGRAFIJE IVE VEJNOVIĆ

Umetnica Iva Vejnović je fotografisala LGBTI osobe na Balkanu koje su bili spremne da stanu ispred kamere i kažu reč-dve o svojoj percepciji stvarnosti koju žive, o prihvatanju ili neprihvatanju od strane društva, kao i o razmišljanjima o sebi. Ove fotografije će biti izložene u Francuskom institutu u Beogradu od 10. do 16. septembra povodom Beogradske Parade ponosa, u saradnji sa udruženjem Da se zna!

Studentkinje i studenti; dizajneri; muzičarke i muzičari; autori i autorke; istoričari i istoričarke; programeri i programerke: LGBTI osobe su svuda, u svim sferama i sredinama društva. One ne predstavljaju homogeni entitet koji živi ili radi isključivo u jednoj oblasti ili sa jednim zanimanjem. LGBT osobe su naši susedi, ljudi koje svakodnevno srećemo u saobraćaju, u najbližoj prodavnici.

Pre svega, LGBTI osobe su pojedinci od kojih svako ima svoju priču. Ova izložba ima za cilj da pokaže ovu raznolikost i humanost.

Prema godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, LGBTI zajednica u Srbiji se nalazi na marginama društva i pati od najveće socijalne stigmatizacije, uglavnom zbog straha od izlaganja i zbog intenziteta nasilja.

Ova izložba ima za cilj smanjenje ove distance. Putem izloženih fotografija, posetioci i posetiteljke će imati priliku da vide LGBTI osobe i pročitaju njihove priče.

Iva Vejnović je umetnica koji živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti – odsek za scenografiju. Trenutno radi u industriji vizuelnih efekata kao dizajner video igara. Strastveni LGBTQI aktivista, ona želi kroz umetnost da govori o problemima i o borbi za jednakost LGBTI populacije, kao i o ravnopravnosti polova. Realizovala je projekat “Nevidljive priče” inspirisan dokumentarnom fotografijom.

Izložba od 10. do 16. septembra, od 13:00 do 19:00 (ulaz slobodan)
Francuski institut u Beogradu (Knez Mihailova, 31, Beograd)

Otvaranje izložbe u sredu 12. septembra, u 12:00
(u prisustvu Ambasadora Francuske u Srbiji)

More Stories
Takmičenje za startapove koji rade u sektoru održive energije