IMG 20150925 115821 e1443186924165

Lica Sofije – raste, ali ne stari

Izložba fotografija “Lica Sofije – raste, ali ne stari”, realizovana u saradnji Ambasade Republike Bugarske u Srbiji i Javnog preduzeća “Beogradska tvrđava”, otvorena je danas na Savskom šetalištu u parku Kalemegdan.

Direktor JP “Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević rekao je da “ova izložba pokazuje koliko su istorija i kultura Srbije i Bugarske povezane”. On je podsetio da JP “Beogradska tvrđava” i ambasada Republike Bugarske u Srbiji drugu godinu za redom zajedno realizuju izložbu na Kalemegdanu, kojom će Beograđanima još više približiti susednu prestonicu.

“Na svima nama je da to prijateljstvo i saradnju nastavimo”, rekao je Andrijašević i zahvalio ambasadi Republike Bugarske što su izabrali Kalemegdan za predstavljanje svoje zemlje.

Ambasador Republike Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov istakao je povezanost dveju zemalja, naglašavajući da ova izložba doprinosi jačanju kulturne saradnje Srbije i Bugarske. On je rekao da će posetioci Kalemegdana videti različita lica Sofije, ali da je bugarska prestonica “mnogo više od toga” i pozvao sve da je posete i osete njen duh.

“Prikazane su fotografije od kraja XIX veka do danas, videćete kako se Sofija menjala, ali, kao što i naziv izložbe kaže – to je grad koji i dalje raste, ali ne stari”, rekao je Dimitrov.

Izložbu čini 30 fotografija Sofije – jednog od najdrevnijih gradova među evrospkim prestonicama, na čijoj su teritoriji pronađeni tragovi naselja iz vremena neolita.

Izložba je organizovana uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, a fotografije je dostavio Muzej istorije Sofije pri Stoličnoj opštini.